Risken med att måla på tapet är att vattnet i färgen kan lösa upp tapetlimmet, vilket medför att tapeten blir bubblig eller till och med lossnar. Ett test man kan göra är att fukta tapeten med vanligt vatten på ett litet ställe och se om den släpper. Gör den det håller den inte att måla på. Är man osäker kan man grundmåla med en oljeburen färg först.

1. Fast underlag

Precis som för allt annat man skall måla gäller grundregeln att underlaget skall vara fast. Stryk med handen över tapeten och känn så den sitter fast överallt.

2. Ta bort lösa delar och skarvar

Riv loss alla lösa delar av tapeten så gott det går. Har tapeten stora skarvar kan man använda en liten spackel till att skrapa ner dessa. Gå sedan över skarvarna med sandpapper för att få bort lösa tapetbitar. Får man inte en slät yta kommer detta synas på den färdigmålade väggen, så var noggrann i arbetet.

3. Spackla & slipa

Spackla igen de ojämnheter som uppstått när du rivit loss tapet. Passa samtidigt på att spackla igen gamla skruvhål som du inte vill ha kvar. Vänta tills spacklet torkat och gå över med sandpapper. Spackla och slipa skarvarna igen tills ytan är helt slät.

4. Tvätta

Gå över väggen med målartvätt och se till att ytan är slät och redo att målas på.

5. Måla

Nu är det bara att måla. Kolla efteråt så inga bubblor uppstår.

Lycka till!