Li Pamp är född och uppvuxen i Skåne men är numera bosatt i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hon har arbetat på Stockholms auktionsverk och Modernity, och arbetar nu med deconet.com, som är en ny marknadsplats för moderna antikviteter som kommer att lanseras efter årsskiftet.

Hur väcktes ditt intresse för antikviteter?
- Det har nog funnits med mig hemifrån, tror jag. Och när jag läste konstvetenskap på universitetet i Lund så började jag extrajobba på Bukowskis filial i Malmö. Det var då jag började vända och vrida på föremål och fick chansen att prata med folk som var duktiga och kunde säga var man skulle leta efter en stämpel och så. Det var nog där jag bestämde mig för att det här ska jag nog fortsätta med.

Vad är det som gör just 1900-talsdesign så spännande?
- Det som är mest spännande är att i vissa fall så lever de här formgivarna fortfarande, och jag har haft förmånen när jag ska katalogisera nånting att kunna ringa upp Jonas Bolin och fråga ”Hur tänkte du när du gjorde den här stolen 1981?” Plus att det är ett område som hela tiden växer, man vet inte riktigt vad som blir morgondagens antikvitet, det är ju kanske något som visas för första gången just idag och det gör ju att det blir väldigt vitalt och spännande.

Nu ska du åka landet runt med Antikdeckarna. Vad tror du om chanserna att göra oanade fynd i loppisar och källare?
- Helt ärligt så blir det där allt svårare och det har att göra med att människor är mer upplysta idag: det finns såna här program på tv, det finns ett ganska stort utbud av kursverksamhet och det har blivit lite av en folkrörelse att gå på loppisar och göra fynd. Så det är inte lika lätt som för tio år sen…men några blir det säkert under säsongen!

Vilket är det bästa fyndet du själv har gjort?
- Jag har ett matbord av Hans Wegner , en dansk arkitekt, som jag har köpt på en kvalitetsauktion i Stockholm och som jag fick ganska oförskämt billigt. Det är i teak och är från 60-talet. Jag har fyra småbarn men det här bordet klarar alla barn och alla middagar och blir bara vackrare med åren.

Du är inte rädd för att använda det, med andra ord?
- Man ska inte se sitt hem som en museiinstitution även om man är intresserad av antikviteter och fina grejor. Köper man saker så tycker jag man ska använda dem. Och det där bordet är ett riktigt bra köp, som dessutom har tredubblats i värde sen jag köpte det så det är också roligt…