I den unika tv-produktionen Sveriges historia berättar TV4 hela Sveriges historia och sätter historiska händelser, personer och skeenden i nytt ljus. Programledare blir Martin Timell, som tillsammans med ciceronen och historieprofessorn Dick Harrison guidar tittarna genom den svenska historien - från istiden fram till i dag.

Långsiktig satsning

Sveriges historia är en av TV4:s största och mest långsiktiga programsatsningar någonsin. Serien har premiär under 2009/2010, men inspelningarna är redan i full gång över hela landet. I serien berättar, sammanfattar och reviderar TV4 - i samarbete med Norstedts förlag, som ger ut ett helt nytt flerbandsverk - den svenska historien från istiden fram till i dag.

Varför är vi som vi är?

Vad har gjort Sverige till det land det är? Vad har gjort svenskarna till det folk de är? Och vad i vårt förflutna har stor betydelse för vår samtid, men är ännu inte känt? Nya historiska händelser och personer som har haft stor betydelse för vår historia, men som har tystats ned eller glömts bort, lyfts fram. Och historiska händelser sätts i nytt ljus.

Martin Timell blir programledare

Programledare för TV4:s jättesatsning på Sveriges historia blir Martin Timell, som tillsammans med ciceronen och Augustbelönade historieprofessorn Dick Harrison, guidar tittarna genom den svenska historian.
- Historia är nödvändigt för att förstå samtiden och framtiden. Det ska bli väldigt kul att vända upp och ner på ett och annat från historieundervisningen i skolan som har varit direkt felaktigt. Det framkommer nya rön varje dag som gör att historien förändras. Den historia vi ska berätta är historien som vi ser just nu - och den ser väldigt annorlunda ut mot det vi lärt oss hittills, säger Martin Timell.

"Historieämnet har skurits ned"

- Den bild vanligt folk har av svensk historia är fortfarande färgad av det tidiga 1900-talets värderingar. Det är slaget vid Lützen, tåget över Bält och Karl XII. Det är ett myller av krig, idel män och nästan inga kvinnor. Senaste gången ett större läsbart bokverk om svensk historia publicerades var på 1960-talet, för snart ett halvt sekel sedan. I skolan har historieämnet successivt skurits ned under hela 1900-talet. Allt detta gör oss sannolikt sämst i västvärlden på kunskap om vårt eget lands och folks förflutna. Det är naturligtvis skandal, säger Dick Harrison, som utöver att vara ciceron för tv-serien också är huvudredaktör och ansvarig för det vetenskapliga råd som ger ut det historiska bokverket på Norstedts.
- Genom den här stora tv-satsningen kan vi med enkla medel förbättra situationen avsevärt. Vi kan dra upp personer, folkgrupper, händelser och platser som har haft stor betydelse för varför Sverige ser ut som det gör. Vi kan återge kvinnorna deras bortglömda platser i vad som alltför länge endast har varit männens historia, fortsätter Dick Harrison.

Nya synsätt på historien

Genom utgrävningar, intervjuer, rekonstruktioner, besök på historiska platser och nya forskningsresultat kan Sveriges historia erbjuda nya synsätt på historien, och nya teman presenteras, från vitt skilda epoker.
- Det här är ett fantastisk intressant och viktigt projekt. Jag är stolt över att TV4-Gruppen är delaktig och är övertygad om att Dick, Martin och alla andra som nu arbetar intensivt med att uppdatera den svenska historien gör en jätteinsats för hur vi ska se på oss själva och vår samtid, säger Åsa Sjöberg, programdirektör allmän-tv TV4-Gruppen.
Producent för, och initiativtagare till, programserien är Christian Arnet, som tillsammans med Jan Guillou tidigare skapat de framgångsrika TV4-satsningarna Arns rike och Häxornas tid. Tv-serien produceras av Svea Television.