Mikael Persbrandt spelar huvudrollen som underrättelseofficeren Carl Hamilton i filmatiseringarna av Jan Guillous böcker I nationens intresse, Men inte om det gäller din dotter och I hennes majestäts tjänst. Persbrandt spelade senast den manliga huvudrollen i den danska filmen Hämnden - en insats som gav filmen en Oscarsnominering och han belönades 2009 med Guldbaggen för ”bästa manliga huvudroll” i filmen Maria Larssons eviga ögonblick.

Hamiltontriologin börjar spelas in under våren 2011 och är baserad på de tre böckerna I nationens intresse, I hennes majestäts tjänst och Men inte om det gäller din dotter. I nationens intresse har biopremiär den 13 januari 2012 och samtliga filmer kommer att visas i TV4. Det är nu klart att statsministern i filmen I nationens intresse spelas av Pernilla August och DG spelas av Lennart Hjulström. TV4, tillsammans med Pampas produktion och distributören Buena Vista är glada att kunna presentera övriga rollistan med Dan Ekborg, Gustaf Hammarsten, David Dencik, Fanny Risberg, Peter Andersson och Liv Mjönes. Den danske regissören Kathrine Windfeld regisserar den första filmen. Kathrine Windfeld är en av Danmarks främsta regissörer och hon har tidigare regisserat Drottningoffret, Kronprinsessan, Wallanderfilmerna Vittnet och Indrivaren. Manusförfattare för filmerna är Hans Gunnarsson, Stefan Thunberg, Stefan Jaworski och producent är Jan Marnell.

Inspelningarna startar 2011 i Sverige och kommer sen att pågå i Jordanien. Därefter kommer inspelningarna att ske runt om i världen med platser som Uzbekistan, Somalia, Skottland, Sibirien och andra delar av Ryssland, London, Stockholm och Gotland. Mikael Persbrandt har specialtränats för rollen sen ett halvår tillbaka, både av den amerikanska flottans attackdykare Navy Seals i USA samt vid Karlsborgs fästning i Sverige i ett samarbete med det svenska försvaret. Han har även tränats av den personliga tränaren David Sesay ”D-Flex” som har hjälpt många skådespelare att komma i form genom åren. Den planerade filmserien produceras av Pampas produktion tillsammans med TV4, och Buena Vista är bio- och dvd-distributör.

Jan Guillous Hamiltonserie har en trogen läsarskara och har sålts i över 7 miljoner exemplar världen över. Böckerna har översatt till uppemot 20 olika språk.
– Med Mikael Persbrandt som Jan Guillous legendariske hjälte Carl Hamilton, i händerna på enastående regissören Katrine Windfeld, är jag mycket glad och stolt över vår medverkan i Hamiltonfilmerna. Den tunga listan på fantastiska skådespelare ger projektet formidabel glans och skärpa, säger Åsa Sjöberg, programdirektör allmän-tv på TV4-Gruppen.

Om Carl Hamilton:


Carl Gustaf Gilbert Hamilton är svensk underrättelseofficer. I de nya filmerna är han kommendörkapten och anställd vid den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). Carl Hamilton är bosatt i Stockholm men verkar över hela världen. Hans närmaste chef DG (Den Gamle) är också hans vän och mentor. Carls närmaste vän och kvinnliga motsvarighet är Mouna Al Husseini, officer inom den palestinska underrättelsetjänsten.