I över hundra program har ni letat fynd, hur känns det?

- Det känns väldigt roligt det här! Åren har gått fort men nu börjar man ju tänka efter och inser hur mycket som har hänt i programmet. Det är väldigt kul det här!

Trodde du ni skulle hålla på så här länge?

- Nej, inte i början. Det var ju ett experiment, både med Antikdeckarna och så var kanalen, TV4 Plus, helt ny. Nu känns det bra, vi har en trogen publik och jobbet är kul.

Varför tror du svenskarna är så intresserade av antikviteter?

- Bra fråga. Det kan bero på att svenskarna är relativt intresserade av sin historia. Vi får med oss det från barnsben. Vi har en skola som berättar mycket om historia, konst och kultur. Sen tror jag att personligheter som Karin och Carl Larsson betytt otroligt mycket för det svenska inredningsidealet. Nu har de flesta både gamla och nya saker, antika möbler blandas med något nytt från IKEA. Då blir det intressant att leta grejer till hemmet, att ta reda på vad ens saker kommer ifrån och vad de är värda.

Har du något speciellt minne från alla program?

- Jag har flera! Ett är när jag åkte till London med några tavlor som vi hittade hemma hos Carl-Jan Granqvist och besökte en konservator där. Det var roligt att se hur han jobbade med konstverken, vad för saker han hittade under de olika lagren av färg och damm.

- Det absolut roligaste är nog ändå när vi hittade en Ehrenstrahl-målning i en källare i Halland. Familjen tyckte tavlan var ful så därför hängde den där. Den såldes senare för 108 000 och numera kan alla se de på Finlands nationalmuseum. Där känner jag att man gjorde en kulturgärning.

Finland säger du. Om man ska kombinera resande med antikletande, vart ska man åka då?

- Holland är bra, landet har varit en handelsnation länge. Det har även en modern tradition med design och mode. Där kan man hitta mycket bra, i till exempel Amsterdam eller Antwerpen.

- Om vi snackar Sverige så finns det såklart ett stort utbud i Stockholm men jag tycker att man ska kolla in alla loppisar i sommarstäderna. De samlar ofta på sig under vintern och när sommaren sedan kommer finns hur mycket som helst att titta på.

När gjorde du själv ett fynd senast?

- Jag köpte ett skåp på Myrorna för ett tag sedan, det har jag i sovrummet och det är både vackert och funktionellt. Ett riktigt fynd!

Blir inte folk oroliga när du kommer på en loppis, att du vet något som de inte vet?

- Jo, man har ju avslöjat sig lite där, säger Pontus och skrattar. Att jag är där tyder ju på att det finns något fynd i närheten, ha ha ha!

Du är antikvärldens Janne Josefsson?

- Ja, precis!

Om nu Antikdeckarna kom hem till dig, vad skulle du absolut inte sälja?

- Ojoj, svår fråga! Men jag har några målningar som jag absolut inte skulle sälja och sedan har jag mitt arv, bland annat en klackring från min farfar och ett bokskåp som gått i arv i generationer. Det är släktklenoder och sådana säljer man inte.

Och så till sista frågan, den som alla vill ha svar på: Kan man bli rik på att leta fynd på loppisar?

- Ja, det tycker jag! Man få vara beredd på att arbeta hårt, köpa mycket saker. Det är jobbigt men det är ett väldigt roligt jobb!