Materialguide:

- Kardflor (Det vill säga färdigkardad ull som är klar för tovning. Finns bl.a. på hemslöjden eller kan beställas från Ullcenter på Öland.)
- Ca 1 meter rundstav, 5-6 cm i diameter
- Stort tyg, till exempel ett gammalt lakan (Klipp bort fållarna. Tyget ska vara minst 20 cm bredare än ullbitarna.)
- Såpa (grön eller gul spelar ingen roll)
- Duschflaska
- Balja eller diskho
- Gummihandskar
- Stålborste (t.ex. spisrengöringsborste)
, om du vill ha en luddig yta
- Tunt ullgarn
- Spetsig stoppnål

Så här gör du: Dela kardfloret i tunna ullskikt. Minst två för varje stycke du ska tova.
Ullåtgången är ca 250-300 gram.

1.

2. Riv ullen i rätt storlek: Blå: 2 stycken á 30x62 cm och 2 stycken á 20x20 cm.
Grå: 2 stycken á 30x62 cm och 2 stycken á 20x20 cm (40 procent krympmån är inräknad).

3. Blöt tyget i varmt såpvatten och vrid ur. Bred ut tyget på bordet eller golvet. Ullbitarna läggs på tvärsen på varandra så att fibrerna ligger åt motsatt håll.

4. Där färgerna möts lägger du skikten ca 3 cm omlott. Försök att göra en någorlunda rak linje där.

5. Gör i ordning såpvatten i duschflaskan: 3 msk såpa/liter vatten. Vattnet ska vara varmt så gör inte för mycket år gången. Byt i stället när det kallnar. Duscha ett fint regn över hela ullytan. Den ska inte bli för blöt.

6. Rulla upp tyger och ullbitar på rundstaven ganska hårt. Se till att det inte bildas veck. Rulla fram och tillbaka. Tryck hårt och slå med knytnävarna över hela rullen. Försök fördela trycket över hela ytan så gott det år. Rulla i cirka 5 minuter.

7. Lossa ullen om det går. Om den inte håller ihop måste du rulla lite till. Går den inte att lossa har du rullat för länge. Då är det bara att fortsätta till den släpper helt på grund av krympningen.

8.

Se över ytorna. Lägg på lite mer ull där det ser tunt ut, snygga till kanterna, töj eller tryck ihop.

9.

Stänk på mer varmt såvatten och rulla ihop rullen igen, men från andra hållet den här gången. Rulla i cirka 10 minuter. Ett bra knep är att sätta en plastpåse runt rullen. Då kan du till exempel sitta ramför TV:n och rulla med fötterna. Upprepa proceduren med på-, avrullningar och duschningar med cirka 10 minuters mellanrum tills filten känns lagom tjock och inte får att töja. 4-5 gånger bör räcka. Mot slutet kan du ta hela ullstycket och gnugga försiktigt i en balja med såpvatten.

10. Tvätta de färdigtovade bitarna i ljummet vatten med lite diskmedel eller ulltvättmedel. Krama inte utan lyft försiktigt några gånger upp och ner. Skölj med ljummet vatten. Centrifugera eventuellt. Torka bitarna liggande på tidningspapper. De torra ullstyckena kan du pressa med strykjärn eller köra i mangel. Om du vill ha en mjuk, luddig yta så ruggar du ullen med en stålborste. Tänk på att lägga till 1/2 cm sömsmån när du klipper till ullstyckena. Sy ihop med ett tunt, snyggt ullgarn synliga stygn. Använd vanliga kaststygn eller glesa knapphålsstygn som bilden visar. Tips: Om du vill göra paus i tovningen kan du låta den blöta ullen vila i en plastpåse. Men låt den inte ligga mer än ett dygn, då finns det risk för att det möglar. Dessutom förstör såpan ullen med tiden.