Vecka för vecka brottas blodcentralerna med att få in tillräckligt mycket blod för att täcka den akuta efterfrågan. Trots att behovet är stort är tillförseln ständigt på gränsen till att räcka.

Nu när vår och sommar står för dörren väntas behovet bli ännu större. För att försörjningen av blod i Sverige ska vara helt tryggad skulle det i år behövas 40 000 nya blodgivare – varav hälften i Stockholm där många operationer utförs och där samtidigt antalet blodgivare är oroväckande lågt.

Varför satsas inte mer resurser på denna känsliga verksamhet, som vi alla, när som helst, kan bli beroende av?

TV4 med Nyhetsmorgon, Efter tio och Kvällsöppet i spetsen drar därför igång en kampanj för att uppmana svenska folket till att aktivt rädda liv genom att bli blodgivare.

Varje dag kommer vi att finnas på plats runt om i Sverige med liverapportering från blodcentraler och blodbussar. Programprofiler som Peter Jihde, Kristin Kaspersen, David Hellenius, Jenny Östergren, Tilde de Paula, Lennart Ekdal, Suzanne Sjögren Jensen, Olof Lundh, Anna Brolin, Anders Kraft, Anna Lindmarker, Malou von Sivers, Steffo Törnquist med flera stödjer kampanjen genom att själva bli blodgivare.

Blodgivning är helt nödvändigt för att dagliga operationer och transplantationer ska kunna genomföras. Det finns inga alternativ till blodgivarens insats eftersom blod inte kan tillverkas på konstgjord väg. Blodet är dessutom en färskvara som bara kan lagras i sex veckor.

Om du är mellan 18 och 60 år, frisk och väger minst 50 kilo är chansen stor att just du kan bli blodgivare. Blodcentralen kontrollerar ditt blodvärde (Hb) som måste vara minst 125 g/L om du är kvinna och 135 g/L om du är man. Du får ge blod högst tre (kvinna) eller fyra (man) gånger per år.

Gör en insats och rädda liv – lämna blod i dag!