Hemmakanalens redaktion är väldigt sugna på att odla hemma. Helst sådant man kan lägga på tallriken. Speciellt webbredaktör Emelie Lindgren intresserad av att uppföra ett litet växthus på tomten. Vilken dröm att ha ett hus i glas där man inte bara kan plocka sina egna tomater och varför inte citroner, utan även inreda som sällskaps- eller hobbyrum!

Det bästa med växthus är att det finns riktigt snygga sådana i alla möjliga olika storlekar och former. Vare sig du har trädgård, liten uteplats, trädgård eller kanske en kolonilott kan du skaffa ett växthus som är anpassat efter dina möjligheter.

Här ser du några av våra favoriter – i olika storlekar och med olika design:

VÄXTHUS FÖR BALKONG

För den som inte har plats för något väggväxthus, men som ändå vill ha ett litet utrymme för att odla blir skåp-växthuset en snygg del av inredningen på balkongen eller miniuteplatsen. Ger en riktigt lantlig känsla även om du bor mitt i stan.
Den här kostar 1.199 kronor och kan beställas på Frökungen.

Om skåpväxthuset: Nelson gardens växthus har stomme av trä och är försett med kraftig isolerplast med dörrar framtill och ventilationslucka på taket. Växthuset är 69 centimeter brett, 49 centimeter djupt och 120 centimeter högt.

Foto: Frokungen.se

VÄGGVÄXTHUS

Jacob väggväxthus passar perfekt för den som vill odla, men som inte har så mycket plats att göra det på. Det här växthuset har man ändå plats att gå in i. Det kostar 5.755 kronor och du hittar det på Covent Garden.

Om väggväxthuset: Jacob är 3,3 kvm och har en dubbel skjutdörr upphängd på kullagrade hjul för lätt öppning och stängning. Dörren kan spärras i delvis öppet läge för ventilation. Takfönster är standard liksom en takränna på framsidan.

Foto: Coventgarden.se

GLASPAVILJONG

Lusthus, växthus och paviljong i ett! Kan det bli vackrare än så här? Just den här varianten heter Classica och kostar från 65.000 kronor. I det utförande du ser på bilden, med alla tillbehör, kostar den 95.000 kronor. Smakar det så kostar det. Du hittar den hos Classicum växthus.

Om glaspaviljongen:
Classica finns i storlekarna 8, 15 och 22 kvm och är uppbyggd på ett knutsystem av aluminium och är lätt att montera.

Konstruktionen är stark, huset är tyst när det blåser och tål snölaster. Luftvolymen i förhållande till golvytan är mycket stor, detta ger ett mycket gynnsamt klimat för både växter och människor.

Foto: Classicum.se

ORANGERI
Vad är ett orangeri? Orangeri kommer från franskans ord för apelsin. Huset är en uppvärmd byggnad som används för att vinterförvara apelsinplantor och andra citrusplantor, men även fikon och myrten med mera.

Så för dig som har råd och plats och är intresserad av att odla någon av dessa frukter och blommor är orangeriet ett perfekt val. Kolla in det här underbara exemplaret som Sweden Greenhouse har designat och uppfört på Katrinetorps herrgård.

Foto: Swedengreenhouse.se

Redaktionen:

Webbredaktör Emelie Lindgren
Webbredaktör Anna Möller