Hur ska du fira allhelgonahelgen?

- Min bror har vuxit upp och länge bott i USA, så han har verkligen en relation till det amerikanska sättet att fira allahelgons helg, Halloween. Vi tittar kanske förbi honom och lämpar av en spindel i maten, enligt hans sed.

- Jag tycker si så där om hela den kommersiella delen, av en för Sverige ny importerad tradition. Så mycket handlar om att affärer vill kränga prylar med pumpor på, så jag blir glad över om folk gör traditionen till sin egen, på sina egna villkor.

Vad är det bästa med allhelgona?

- Ibland behöver man stanna upp och tänka till. Bisarrt nog i vår stressiga värld så blir denna helg en inbokad uppmaning till att reflekterar över de som inte finns med mig i livet längre, annat än i hjärtat. Svenskars förhållande till döden är ju dyster i förhållande till ex mexikansk kultur, men jag uppskattar faktiskt att det finns ett utrymme för det, och att vara tacksam det jag har.

Hur skapar du den bästa allhelgonastämning?

- Gör något som känns skönt för själen, och uppskatta det som finns runt omkring dig, till exempel vår natur. Tag en höstpromenad i ruskregnet! Det är ju fantastiskt att vi har årstider. Påminn dina nära och kära om att de är viktiga, så blir helgen fylld av värme mitt i rusket. Hur enkelt som helst, och alldeles gratis.

- Om det nu skulle vara så att du vill pyssla, passa på att samla ihop några av dina finaste fotografier och ge bort ett gäng fina påminnelser om vad ni varit med om till den du bryr dig om.

- Eller gör din egen pumpa-totempåle med ljus som bygger på höjden. Min brors blir högre för varje år, och vi har inte ens ursäkten barn i familjen.

- Och slutligen: Vill du färga mat eller baka i svart då tycker jag du ska besöka Stockholms Aeter & Essencefabrik. De har alla färger, från lila och turkos till fladdermussvart. www.essencefabriken.se