– Badrum kan vara svåra att besiktiga, särskilt om det är klinker och kakel som ytskikt. Detta beror på att man inte kan se under eller bakom dessa material för att bedöma utförandet av tätskiktet. I golvbrunnen och i bästa fall vid rörgenomföringar kan man få en uppfattning om hur tätskiktet är anslutet till dessa viktiga detaljer, säger Robert Ros, tjänstechef för överlåtelsebesiktning- och utredning vid Anticimex.

Skador i tak och fasad lättare att upptäcka

Att upptäcka fuktskador i fasad och tak kan vara enklare. Dessa utrymmen kan vara möjliga att besiktiga och har man möjlighet att krypa in i utrymmena som till exempel krypgrund och vind går det med ett vältränat öga att upptäcka skadorna men också att förebygga. Inomhus kan golv och väggar kontrolleras genom att göra provhål för att kunna se, lukta och mäta fukt.

Så upptäcker du skadorna

Fuktskador är i sig unika beroende på vart de finns men de vanligaste sätten att upptäcka dessa är synlig fukt, till exempel, fuktfläckar eller vatten som rinner fram. Formförändringar av material så som väggar som buktar eller golv som sväller, mikrobiell påväxt (samlingsbegrepp för angrepp av mögel, röta och bakterier) kan synas på materialytor eller lukt som kan kännas i huset.

Vad kan man göra åt detta?

– Att veta hur man skall åtgärda en fuktskada beror helt och hållet på dess orsak och omfattning. Många gör misstaget att börja med åtgärder innan man tagit reda på orsaken till problemet. Väljer man den vägen är det stor risk att göra för lite eller för mycket, säger Robert Ros från Anticimex.