Vad är det som lockar folk att köpa hus i Frankrike?
- Folk som köper bostad i Frankrike lockas av klimatet, kulturen, det franska köket, den avslappnade livsstilen och, i Languedoc, av det traditionella och autentiska. Det finns massor av natur och ett varierande landskap. Dessutom är det lägre priser här.

Vad är skillnaderna mellan att köpa bostad här och i Sverige?
- I Frankrike är bostadspriserne fasta och om man bjuder är det i så fall ett lägre pris man lägger. Man har en juridisk person, en notarie som jobbar för staten, som ser till att allt är som det ska vara. Det är notaren som gör lagfarten.
I Frankrike kan det finnas flera mäklare på ett och samme objekt, köpmäklare och säljmäklare. Om man hittar en mäklare man har förtroende för så kan man använda denne som köpmäklare, det kostar inget extra.

Hur går det till att köpa bostad i landet?
- I Frankrike reserverer man först bostaden, skriver ett reservationskontrakt och betaler en handpenning på fem procent på nybyggen och tio procent på begagnat. Efter ett par månader är det dags att skriva kontrakt hos notaren.
Handpenningen står på en låst konto hos notaren. Efter underskrift på reservationskontraktet har man sju dagar på sig att ångra köpet och få tillbaks handpenningen.
Bostäderne levereras möblerat.


Vad bör man tänka på inför sitt första bostadsköp i landet?

- Man måsta hitta en mäklare man liter på och det är en fördel om mäklaren talar både franska och skandinaviska då allt står på franska.
Och det är så klart viktigt att hitta ett områda som man tycker om.

Hur är klimatet under året?
- I Languedoc säger vi att vi bor ute sex månader om året.
Vi har milda vintrar, det kan finnas vissa nätter när temperaturen kommer under noll men snö ser man nästan aldrig nära Medelhavet.
I juni, juli och augusti ligger temperaturen på mellan 27 och 39 grader.
September kanske är den bästa månaden då det fortfarande är varmt men färre turister.