Inger Söderlund, Maltamäklarna:

På Malta har du alltid nära till hav, stränder, restauranger, pittoreska byar och underbara naturupplevelser. Det som lockar många svenskar är Maltas klimat. Även under vintermånaderna är det ofta mellan 18 och 22 grader varmt och man kan bada i havet året runt. Huvudspråket på Malta är engelska och brottsligheten är mycket låg.

Köpa bostad
Det är enkelt och tryggt att köpa bostad på Malta. Alla bostäder på Malta är ägarbostäder som du köper med lagfart. Fastighetsbranschen på Malta fungerar inte som vi i Sverige är vana vid. Här prutar man exempelvis nedåt i pris. Bostaden köps alltid via mäklare på Malta men precis som i övriga europeiska länder är det notarien som skriver kontraktet.

Tänk på att du köper en bostad i ett annat land och då är det givetvis maltesisk lag och regelverk som gäller. På Malta har alla mäklarbyråer samma bostäder till försäljning och uthyrning och det är den mäklare som visar dig bostaden ”först” som har rätt att sälja den till dig. Det finns inget krav om flyttstädning. Fastigheten lämnas i befintligt skick om inget annat har avtalats. Det rekommenderas att anlita en arkitekt som för din räkning går igenom bostadens skick eftersom detta inte faller under mäklarens ansvar.

Hyra bostad
Det är enkelt att hyra bostad på Malta och utbudet är stort. Här vänder du dig till en mäklare för att hyra din bostad.

Köpeprocess
När väl drömbostaden är vald ingår man först ett preliminärt köpeavtal med säljaren. Det preliminära kontraktet innehåller information som till exempel slutgiltigt pris, överlåtelsedatum, handpenning och vad som skall ingå i priset.

På Malta är det mäklarfirmans notarie som skriver kontraktetet. I samband med detta betalas 1 procent i stamp duty (stämpelskatt) och en handpenning på cirka 10 procent erläggs.Notarien kommer sedan under kommande månader att verifiera fastighetens status, ägarförhållanden, eventuella skuldebrev med mera.

När detta är klart träffas man igen för att skriva det slutliga kontraktet, ett så kallat final contract. Då betalar man även slutlikvid, lagfartskostnader, skatter, avgifter och notariens kostnader. Kontraktet skrivs av notarien på kontoret och då är även säljare, köpare och mäklare med.

Avgifter som tillkommer utöver fastighetspriset:
• 5 procent av köpeskillingen (motsvarar svensk lagfartskostnad, stamp duty/ stämpelskatt)

• Notariens lagstadgade ”fee”, som är cirka 1 procent, samt notariens övriga kostnader)

• Övriga skatteavgifter (cirka 500 Euro).

Populära bostadstyper
House of character kallas de unika stenhus som kan vara upp till 400 år gamla och som oftast ligger i små bysamhällen. Oftast är många fina originaldetaljer kvar och många House of Characters har dessutom fina tillhörande innegårdar eller trädgårdar med pool.

Townhouse uppstod under den tid Malta var en engelsk koloni. Ett Townhouse är ett oftast runt 150 år gammalt stenhus mitt i statskärnan. Typisk för husen är stora pampiga slottsliknande stentrappor. Många har dessutom en tillhörande innegård.

Penthouses, det vill säga takvåningar, är mycket populära då de oftast har större terrass än vad lägenheter har som oftast har balkong. Dessutom ligger de högst upp i en byggnad och många av dem har ägarrätt av taket där du kan göra en fin takterrass med härlig utsikt.