Vad är det som lockar folk att köpa hus i landet?
- Naturligtvis solen och värmen, och ljuset, i första hand. Prisfallet de senaste åren har också möjliggjort att nya grupper kan ta sig in på marknaden.

Vad är skillnaderna mellan att köpa bostad här och i Sverige?
- En av de största skillnaderna är att vi inte har budgivning på samma sätt som i Sverige. Om en köpare är beredd att betala utsatt pris blir det affär direkt. I nuvarande marknadsläge är det också vanligt med förhandling med prutning.

Hur går det till att köpa bostad i landet?
- Första steget är sökningen, och inte minst att man definierar vad man söker. Därefter tar man kontakt med mäklare här i landet som ordnar med visningar på plats av de bostäder som är av intresse. Före resan bör man också ha finansieringen klar så att man kan gå vidare om man hittar det man söker. När du och säljaren kommit överens skrivs ett köpekontrakt och i samband med det betalar du också handpenningen, vanligtvis 10 procent av försäljningspriset, som ett bevis på att du ska fullfölja affären. Nästa steg är att ansöka om ett spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE, för att kunna registrera ditt ägarskap. Sedan följer tillträde inför Notarius Publicus cirka 30 dagar efter köpekontraktet. Sedan är affären klar. Förberedelserna inför detta, precis som den efterföljande processen med registreringar, skatteinbetalningar och abonnemangsbyten bör din mäklare sköta åt dig.

Vad bör man tänka på inför sitt första bostadsköp i Spanien?

- En del köper bostad härnere privat, utan hjälp av en erfaren, betrodd mäklare. Skälet är ofta att man hoppas kunna spara mäklararvodet. Många gånger blir det dock en dyrare affär, man kan varken språket eller systemet, och tvingas i efterhand köpa in tjänster av fristående agenter för att ro affären, eller exempelvis vatten- och elabonnemang, i land. Dessutom riskerar man att bli skyldig för gamla skulder som belastar bostaden. Därför är en stark rekommmendation att alltid vända sig till seriösa mäklarbyråer som tar hand om hela din bostadsaffär.

Hur är klimatet under året?
- Spanien är ett stort och skiftande land och klimatet skiljer sig ganska mycket mellan norra och södra delarna. På de södra delarna vid Medelhavet är sommarmånaderna juni-augusti varma och solsäkra. Temperaturen sjunker sällan under 28 grader och badtemperaturen ligger på 25-26 grader. Höst och vår är temperaturen något mildare men sjunker sällan under 22-23 grader. Den som vill bada i Medelhavet gör det i 20-gradigt vatten. Under vintermånaderna kan det regna, ibland häftigt, och temperaturen en riktigt kall, blåsig decemberdag kan sjunka till 13-14 grader. När solen tittar fram igen stiger dock temperaturen till 19-20 grader.