Vad är det som lockar folk att köpa hus i landet?
- Det som lockar folk att köpa bostad i Turkiet är främst de mycket förmånliga priserna. Jämfört med övriga länder runt Medelhavet är priserna där mindre än hälften. Det är även billigt att leva här så du kan unna dig de där extra. Det är relativt nära till Sverige, cirka 2,5 timmes flygtid. Även klimatet är en bidragande faktor. Varma soliga somrar och milda vintrar.

Vad är skillnaderna mellan att köpa bostad här och i Sverige?
- Största skillnaden är att det är fasta priser. Det är ingen budgivning och det händer ibland att köparen till och med lyckas få ned priset.

Hur går det till att köpa bostad i landet?
- I Turkiet söker du tillstånd hos militärmyndigheten. Efter att kontraktet är skrivet kontrollerar de var fastigheten är belägen och vilken nationalitet du har. För svenskar är det sedan 2003 möjligt att få lagfart i Turkiet. Handläggningen tar cirka 3 månader. När du fått din lagfart har du samma rättigheter och skyldigheter för fastigheten som en turkisk medborgare har.
Att köpa fastighet i Turkiet är inte krångligt om man har hjälp av en sakkunnig.

Vad bör man tänka på inför sitt första bostadsköp i Turkiet?
- Börja med att förbereda dig i Sverige att välja ut några objekt tillsammans med mäklaren. Kontakta din bank för lånelöfte innan det är dags att åka ner till Turkiet på visning. Då blir det enklare att välja ut och hitta just din drömbostad.Bli inte förvånad om du i Turkiet får erbjudanden att köpa lägenhet från taxichaufförer, servitörer, juvelerare, läderförsäljare med flera eller ”mäklarföretag” som saknar licens.
De vill alla vara din vän och är mycket gästvänliga. Men risk finnas att du blir lurad, får fel information om priset eller att dokumenten är felaktiga. Det kan sluta med att du som köpare inte får din lagfart, betalar fel pris eller blir utan lägenhet om den är såld till flera köpare.

Hur är klimatet under året?
- På grund av landets storlek har Turkiet flera olika klimatzoner. Klimatskillnaderna är stora mellan de olika delarna. Högslätterna i inlandet har heta, torra somrar och kalla soliga vintrar då temperaturen kan gå ner till minus 30 grader.
De populära turistområdena längs Medelhavet i söder har ett subtropiskt klimat med varma somrar med hög luftfuktighet och mycket milda vintrar. Vattentemperaturen går sällan under 16 grader. I detta område finns många bananodlingar, bananer är mycket känsliga för kyla.
Den vackra välbesökta Egeiska västra kusten har varma torra somrar med lägre luftfuktighet vilket gör hettan under de varmaste sommarmånaderna är behaglig. Vintertemperaturen här är något lägre och turistsäsongen något kortare än jämfört med den södra kusten.