Vad är det som lockar folk att köpa hus i Frankrike?
-Frankrike är ett land som alla har hört talas om och det har alltid varit ett populärt resmål. Här bor man för att njuta av bra klimat, goda viner , god mat och ett rikt kulturutbud . Ett ställe att längta till!

Rivieran lockar med ett bra klimat, bra flygförbindelse och billiga biljetter mellan Nice och Stockholm, Göteborg. Det är lika enkelt att ha en semesterbostad eller fast boende på Rivieran som i Sverige. Flygresan tar knappt 3 timmar.

Det är lätt att leva här, det är bra infrastruktur, bra och billig tand och läkarvård , låga skatter, en stabil politik och stabila fastighetspriser. Dessutom är det nu väldigt fördelaktigt genom att den svenska kronan är väldigt stark.
Att köpa i dag jämfört med för 2 år sedan är en ren vinst på cirka 20 procent.

Vad är skillnaderna mellan att köpa bostad här och i Sverige?
-I Frankrike är konsumentlagstiftningen väldigt stark och en köpare är omgärdad av lagstiftning till dennes fördel. Man är från Sverige van med att när ett objekt visats blir det i många fall budgivning och många kanske lockas att betala ett högre pris än avsett. Dessutom hinnar många inte tekniskt undersöka vad man köpt.
Ett franskt objekt visas inte på samma sätt. Tid för visning beställs hos mäklaren som visar varje objekt individuellt . Därefter betalas begärt pris eller ett bud om ett pris strax under det begärda. I samband med köpet är säljaren enligt lag skyldig att presentera en mängd olika tekniska undersökningar för att kontrollera bostadens beskaffenhet och skick.

Hur går det till att köpa bostad på Rivieran?
-Man ska ta kontakt med en svensk erfaren och juridiskt kunnig fransktalande mäklare med mångårig erfarenhet. När man väl bestämt sig för ett objekt gäller följande:
1. Ett första avtal, ett så kallat compromis de vente, upprättas hos mäklaren eller hos en notarie som är statens representant. Där bestäms alla villkor för köpet och de tekniska undersökningarna, de så kallade Les Diagnostics, presenteras.

2. Efter detta har kunden en vecka på sig att ångra sitt köp oberonde av orsak.

3. Vid fullföljande undersöker notarien bakomliggande förvärv och servitut samt att objektet inte har någon inteckning för ett tidigare lån.

4. Efter cirka två till tre månader skrivs slutavtalet, det så kallade L´acte de vente, hos notarien. Köparen får nycklar och tillträde till fastigheten. Översättning sker på svenska av tolk så att man har förstått avtalet.

Till sist, vad bör man tänka på inför sitt bostadsköp i landet?
- 1. Köp med hjärtat. 2. Agera som säljare när ni köper. Hur lättsålt är objektet den dag ni själva vill sälja? 3 Tänk igenom ordentligt var och hur ni vill bo. Mitt i stan med närhet till affärer och restauranger men samtidigt en högre ljudnivå eller en bit utanför med lugnare läge? Är närhet till flygplats och andra kommunikationer viktigt?