Tomat hör till samma familj som potatis, aubergine och paprika. Tomatplantan kommer ursprungligen från Sydamerika och fördes av spanjorerna till Europa där den snabbt blev vanlig i Italien och England. I Mellan- och Nordeuropa ansågs den länge vara giftig och först omkring början av 1900-talet blev den populär i resten av Europa. Nu odlas tomater i så gott som hela världen.

Tomaten var ju förstås kärleksäpplet, men dess rykte som afrodisiak har minskat i samma takt som den har blivit allmännare. Numera är det bra att äta tomater för allmänt välbefinnande, för den innehåller en hel del vitaminer (bl.a. A, B, framför allt B3 (niacin), C, och E), fruktsyror, mellan 2 och 7 % socker, och, om den fått växa i bra jord, mineraler. Dessutom får du en god portion fiber med varje tomat.

Några tomatsorter:
Locarno (rund, gul): Tomat för kall- och varmväxthus
Skördefärdig efter ca 112 dagar. Gul tomat med matt skal. Vikt 70-100 g. Stor, rund, enrummig, ganska mjuk, men med halvhård innervägg. Syrlig, med vätskande frörum.

Plommontomat - Solanum lycopersicum:
Det finns både röda och gula sorter, både som normalstora och mindre plommontomater. Plommontomaternas fruktkött är fast med en söt och mild smak.

Bolzano (orange, rund):Bolzano är en rund, orange och normalstor tomat (100-110 g). Skördefärdig efter ca 110 dagar. Söt smak för att vara så stor.

Zebrino (svartmelerade):Mörkrött kött. Fantastiskt god. Tomatvikt Ca 35 g
Körsbärstomat, gröna lite randiga frukter som också nästan blir så stora som en pingisboll, kan odlas mot en varm vägg.

Orangino: Orange cocktailtomat, skördefärdig efter ca 112 dagar. Vikt 35-45 g. Helt rund, tvårummig. Hög sötma, inte så syrlig. Kan skördas på kvist.

Campari (kvisttomat): Kallas även delikatesstomat, är en mycket omtyckt sort. Den är mycket smakrik med en fin sötma. Tomaterna sitter på kvist och de har en röd fin färg och som i storlek är ett mellanting mellan vanlig tomat och körsbärstomaten. De väger 70-80 g/styck.
Kvisttomater är känsligare än andra tomater för att de skördas först när tomaterna är mogna. Den minst mogna tomaten på varje kvist måste ha en viss rodnad innan klasen får plockas.

Bifftomat (Solanum lycopersicum): Det finns olika sorters tomater. Bifftomaten, som är störst, har fast fruktkött som är lätt att skiva. Lämpliga att fylla och gratinera. Smaken är fyllig och aromatisk.

Kentaro: Japansk cocktailtomat med rosa färg och väldigt söt i smaken. Tomatvikt ca 35 g.

Marzano: Tomaten kommer ursprungligen från Amerika och tillhör familjen Salanacee som kom till regionen från Spanien under 1500-talet. Från början betraktades tomaten som medicinalväxt och började användas i köket endast i slutet av 700 talet. I början av 800 talet blev tomaten symbolen för det napolitanska köket.