Robert Laigar, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte, berättar mer om inredningens betydelse inför en visning.

Kan inredningen påverka priset?
– Oh ja, den kan påverka ganska mycket, det kan röra sig om flera hundra tusen kronor. Tycker någon om något så hakar fler på och då blir det knorr på budgivningen, säger Robert Laigar till hemmakanalen.se.

Vad ska man satsa på, vad är ett säkert inrednings-kort?
– Försök få till en luftig känsla. Man kan jämföra det med att gå in i en klädaffär – om butiken är ljus och luftig får man större köplust än om den är knökfull med klädstänger och prylar.

– Ta bort i genomsnitt femtio procent av alla prylar och möbler. Ofta har man kanske fem krukor i fönstret, då tjänar man på att ta bort tre. Har man en soffgrupp med fåtöljer och soffbord i vardagsrummet kan man ta bort två fåtöljer. Har man fyra par skor i hallen lämnar man kvar de snyggaste två paren.

– Trenden just nu när det gäller inredning inför en visning är att satsa mer på personlig styling, att det inte ska vara för avskalat.

Vilka rum ska man satsa lite extra på?
– Det är viktigt att kök och badrum är fräscha. Se till att få bort svartmögel på fogar, kalklager på badkar och handfat och gultoner i diskbänken. Spisen ska också vara väl rengjord. Dessa områden ska skina.

Vad kan i övrigt dra ner värdet på bostaden?
– Att det är luktar instängt. Att vädra så att det doftar friskt och fräscht är en enkel åtgärd som man vinner många poäng på. Om det var länge sedan väggar och tak målades och de har blivit smutsiga kan det vara värt att måla om.

Är det värt att lägga pengar på ytskiktsrenovering?
– Ja, i många fall kan det vara det. Om ett hus har god potential och är beläget i ett bra område är det helt klart läge att höja nivån till samma som bostäderna i omgivningen har.

– Jag brukar säga att man ska göra förbättringar vid varje försäljning. Vill man bara lägga ner lite tid, då bör man bara satsa på att rensa och röja. Kan man tänka sig att lägga ner lite mer tid och lite pengar kan man även fräscha upp genom att måla vitt eller ljust. Och är man beredd att lägga mycket tid och pengar gör man ett större ingrepp, som att måla om hela bostaden och renovera badrum och kök.

Och professionell homestyling eller att hyra in trendiga möbler, betalar det sig?
– Om man säljer en tom bostad – absolut! Att hyra in snygga möbler kan i de fallen vara värt 20.000-25.000 kronor. Men säljer man en bostad som är möblerad kan ofta fastighetsbyrån hjälpa till med tips och råd inför visningen, vi vet ju mycket om vad som funkar. Det är ovanligt att de befintliga möblerna inte fungerar.

Missade du senaste Såld på hus? Se reprisen på söndag klockan 13:00 i TV4 Plus!