När jag gör saker så gör jag det med stort engagemang och förhoppning om att det verkligen blir bra. Jag är en ”do’er”. Är väldigt praktisk av mig. Grejar, fixar och donar och tänker inte så långt att det här skulle jag aldrig klara. Det finns liksom inte.
Som den gången när jag hittade en ganska risig fåtölj på lagårdsvind hos mina föräldrar, en mörkturkos nött sak som jag bara inte fick ur mitt huvud. Skulle inte den passa alldeles utmärkt hos mig?

Jag tog hem fåtöljen. Som tur var så var det sommar så jag kunde hålla till ute, för den luktade gammalt, den dammade och det kändes faktiskt lite hopplöst. Det fanns en bild i mitt huvud att jag skulle sitta i denna romantiskt runda lite bulliga fåtölj, sippa på ett glas vitt och titta på Desperate Housewifes eller något annat lyxigt.

Det första jag gjorde var att sprätta loss befintlig klädsel. På så sätt blev det en perfekt mall till mitt nya tyg och jag fick även se hur det var fastsatt och var det skulle behöva fyllas på med stoppning.
Jag använde mig av ett gammalt underlakan och ett fint randigt bomullstyg som köptes på rea på Åhléns. Skulle nog egentligen köpt ett möbeltyg men jag kände mig inte redo att köpa ett möbeltyg för 200-300 kr / meter och kanske förstöra det.

Då stoppningen behövde fräschas upp åkte jag till den lokale tapetseraren och beskrev mitt problem. Det krävdes en del mod att kliva in i verkstan och tala om att jag ska klä om en fåtölj och behöver lite hjälp med stoppning – kan jag få köpa lite av er? Det var absolut inga problem.
Jag fick lite tips, om att vara noga med att sträcka tyget, vilka möbelspikar jag skulle använda och att det var väldigt bra att ha en häftmaskin till hands. Köpte skumgummi med en tjocklek på 10 cm, ungefär 1 m2 till sitsen, 3cm skumgummi till armstöd och rygg och lite vadd för att mjuka upp linjer och hörn. Totala kostnaden blev runt 150 kr.

Lakansväven användes till att sträcka till skumgummit och stoppningen, man kan säga att jag klädde fåtöljen två gånger. Det är alltid lättare att justera och fuska till eller snygga till det innan man sätter fast det tyg som verkligen ska synas. Jag har haft stor användning för tyglim, nubb och häftapparat. Alla synliga sömmar har sytts för hand. Hittade en väldigt finurlig nål som ser ut som ett C. Mycket har jag kunnat sy på maskin men när man har de olika delarna och dessa ska fästas ihop så var det bara att tråckla som gällde.

Jag blev supernöjd med resultatet och trots att fåtöljen används flitigt av både katter, barn, gubben och mig själv så är stoppningen fortfarande på plats och den är jätteskön att sitta i. Och snygg att se på.
Skulle jag hitta en fåtölj på loppis som bara måste inhandlas så skulle jag inte tveka en sekund. Jag skulle göra det igen. För vem har en sån fåtölj som jag har? Ingen! Det är sann lycka för en inredningsfreak. Det unika och personliga som gör ett hem, utan att det kostat en massa pengar.

Sara Sjöberg
inredningsbloggare