Oavsett varför du börjar samla så är det roligare att börja på en mindre skala och därmed känna att man antingen får ihop hela uppsättningar eller samlar på de karaktärer som betyder mest för dig. Ju mer du sätter dig in i ämnet och läser på, vilket du kan göra genom att köpa samlarguider eller undersöka på nätet, desto större kunskap får du om vad som finns. Det gör att du blir säkrare och därmed mera medveten om saker och tings värde och du behöver inte oroa dig över att betala ett överpris eller köpa ofullständiga exemplar.

Loppisar där samlare har haft turen att hitta Star Wars-prylar är till exempel Loppmarknaden i Vårberg och Täby galopps bakluckeloppis. Det är en fördel att det är loppisar där många säljer sina saker som kanske legat i garage eller källare och ägarna vill bara bli av med sakerna till förmån för nya samlingar. Faran med att jaga samlarobjekt på loppisar är att sakerna ofta är välanvända och kan både sakna tillbehör och delar.

Du bör vara väl medveten om att du köper den i befintligt skick och den kanske saknar ett egentligt ekonomiskt värde. Vill du vara säker på att samlarobjekten är i ordentligt skick så lönar det sig att handla på mässor, till exempel Sience Fiction-mässor, eller i speciella Sience Fiction-butiker. Nätet är även det en stor källa för samlarföremål, då man kan köpa eller byta till sig saker genom nätauktioner, annonser och samlarforum.
Det riskfyllda är dock att man endast har en begränsad möjlighet till att kontrollera föremålen och veta vad det är du verkligen köper, då det finns både gamla original och liknande nyproduktioner. Det positiva är däremot att du har möjlighet att använda hela världen som handelsmarknad, vilket ger tillgång till ett större utbud av föremål och ett värdefullt kontaktnät med andra samlare.

Tänk på att bara för att det är nya produkter behöver inte det betyda att de är värdelösa! Även om det är en nyare produkt och denna inte har någon större samlarstatus i dagsläget, betyder inte detta att det kommer förbli så. Några av de mera eftertraktade Star Wars-figurerna blev det för att när populariteten på 80-talet sinade så stoppades produktionen, och upplagorna blev färre än innan. Så när dagens figurer och film-memorabilia har fått mogna på marknaden så kommer troligtvis samlarvärdet att öka.

Science Fiction-bokhandeln
Har butik i Stockholm, Göteborg och Malmö, men säljer även på postorder. De har även en ’frågehörna’ dit du kan vända dig för att ställa dina frågor om Star Wars med mera.

StarWars.se

SSWC – Swedish Star Wars Collectors
Är svenska Star Wars-forum, där du kan komma i kontakt med andra samlare för att byta, köpa och sälja Star Wars-prylar.

På mässor som The Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convetnion kan du för det mesta hitta det du saknar i samlarväg.

Ebay och Tradera
På Ebay säljs det mesta i Star Wars-väg. Du bör dock vara medveten om att om du handlar från ett land utanför EU så behöver du även betala tullavgift för det du köpt. Den svenska versionen Tradera har ett mindre utbud, men det blir lägre frakt och ingen tullavgift.

Många auktionshus runt om i världen har sålt (och kommer att sälja) samlarobjekt knutna till Star Wars. Exempel på sådana auktionshus är Christies och Sothebys. Här i Sverige är marknaden lite mer begränsad, men ting som filmplanscher har sålts på Metropol och det gäller helt enkelt att ha ögonen öppna och tålamodet laddat.