Jessica Risberg från Granit ger dig råd och tips på hur du håller ordning med hjälp av smart förvaring i hemmet.

Förvaring i hallen


Det ska vara lätt att hålla ordning annars blir det inte gjort. Att använda sig av korgar, boxar och lådor som du kan gömma krimskrams som sjalar, mössor och post i gör att vilket rum som helst känns lugnare och större.

Ett bra tips för förvaring av skor är att använda sig av utdragbara plastlådor som du kan stapla på varandra för att få undan skorna direkt från golvet. Det gör inte så mycket om skorna inte är helt torra och rena eftersom lådorna är gjorda i plast och är lätta att torka ur och hålla rena.

Det är även bra att använda olika typer av hängförvaring för att trolla fram extra hyllor och plats när du bygger på höjden.

Dessutom är det kalas att ha en bra-att-ha/tömma-fickan-låda eller korg direkt i hallen så att det blir en vana att alltid lägga av sig sina nycklar, småpengar, busskort och post på samma ställe.

En annan bra grej att ha i hallen är en vajer med klämmor där du kan hänga upp kom-ihåg-lappar, telefonnummer, visdomsord eller vantar.


Förvaring i sovrummet


Det bästa är att göra det plättlätt att sortera dina kläder i smutsigt och rent när du klär av dig. Har du tre stycken tvättunnor, boxar, säckar eller korgar som du bara kan släppa dina kläder i utan att behöva tänka eller vika så underlättar det massor. Dela upp tunnorna i mörktvätt, ljustvätt och kan-användas-igen.

Att få vardagsordning handlar mycket om att inte behöva hålla en ansträngd ordning.

En annan fördel med att faktiskt ha en kan-användas-igen-hög är att du sparar på miljön när du inte tvättar i onödan.


Förvaring i vardagsrummet


Om allt har sin plats krävs det mindre ansträngning för att hålla ordning. Bra förvaring är A och O i vardagsrummet.

När det gäller dvd:er och cd:s är förvaringspärmar med plastfickor inuti toppen. Då kan till och med de minsta lätt se var skivorna ska in eftersom du kan sätta i konvoluten där skivorna ska in.

Annars kan det vara bra att ha en låda/korg/fack eller plats där varje person i hushållet kan lägga sina grejer. Till exempel boken du läser eller stickningen, eller tv-serien du kollar på.

Text: Jerry Boman.
Tips och råd: Jessica Risberg från Granit.