För de som tycker om citron är de citrondoftande örterna bland det härlilgaste som finns att odla. De sänder ut fantastiska doftpustar när man sköter dem eller bara råkar stöta till dem.
Det är trevligt att lägga blad från dem i fickorna bara för att ha något gott att lukta på. Att örterna dessutom smakar gott i maten gör ju inte saken sämre. Här får du lära dig att odla några av de bästa citronörterna.

Citronverbena Aloysia triphylla

Har en sagolik, stark citrondoft och smak. Kallas ibland örternas Rolls-Royce. Den kommer från varma och fuktiga klimat. Är därför mycket svår att övervintra ute i Sverige, men den kan klara vintern i ett växthus. Får vita blomvippor på sensommaren. Även blommorna har en stark och god smak av citron.
Odling: Trivs i kruka. Plantera i vanlig blomjord. Ställ växten på en varm och solig plats. Ska bara torka upp lätt mellan vattningarna. Ge näring en gång i veckan. Fäller sina blad på vintern. Vattna sparsamt och ge ingen näring under vintern. Plantera om och klipp ned plantan på våren. Ta ut den ur växthuset när frostrisken är över.

Skörd: Plocka blad när du vill.
Förvaring: Torka.
Gott till: Förhöjer smaken på drycker. Lägg några blad i en tillbringare med vatten. Använd i gelé, fruktsallader, glass och äppelrätter.

Citrontagetes , Tagetes tenuifolia

Kallas också kryddtagetes. Vacker väldoftande och nyttig. Förutom att vara en ymnigt blommande färgklick i rabatten är citrontagetes god och ätlig. Både blad och blommor smakar och doftar starkt av citron. Det finns en sort som heter Tangerine gem , den smakar apelsin. Plantera växten i grönsakslandet så håller den en del ohyra borta. Insekterna blir antagligen förvirrade av bladens starka doft.
Odling: Tagetes ska sås 7-8 veckor innan utplantering. Trivs i sol till halvskugga, blommar bäst i full sol. Vill helst växa i lucker och näringsrik jord men går påp de flesta trädgårdsjordar. Tål lite torka och starkt solsken, men vattna om det blir för torrt. Plocka bort vissna blommor så blommar växten rikligare.

Skörd: Klipp av bladen när du vill under hela sommaren.
Förvaring: Används färsk.
Gott till: Sallader av både grönsaker och frukt. Lägg också färgglada kronblad på salladen. Fisk, såser.

Citrongräs , Cymbopogon citratus

Odlas i hela Sydostasien. Där blir den en 1.5 meter hög grästuva. Här får vi nöja oss med att odla mycket mindre plantor i krukor. Växtens ovanjordiska delar har en fantastisk citronsmak, ett grässtrå ger ordentlig smak till en hel rätt. Ät inte upp stråna utan ta bort dem ur maten när den har kokat klart.
Odling: Köp en planta eller sätt en färsk stjälk i ett glas vatten. Efter några dagar har den fått rötter. Plantera i en kruka fylld med vanlig planteringsjord. Vattna ordentligt och låt aldrig jorden torka ut. Gödselvattna en gång i veckan. Växten tål inte frost. Kan övervintra inne, svalt och ljust. Vattna sparsamt, ge ingen näring. Plantan vissnar, men kommer oftast igen till våren när den planteras om. Det är svårt att så citrongräs eftersom plantan måste övervintras innan den blir stor nog för att kunna skördas.

Skörd: Klipp blad när du vill ha. Skörda hela stjälkarn på hösten.
Förvaring: Torka eller frys.
Gott till: Fisk, grönsaker och kött. Hacka bladen fint eller låt en bit koka med i maten.

Citronmeliss , Melissa officinalis

En lättodlad perenn med lugnade egenskaper. Växten kallas också hjärtans fröjd och en kopp melissté anses vara bra för sömnen. I en örtabok från sent 1600-tal kan man läsa: "Citronmeliss varje morgon återger ungdomen, stärker hjärnan och upplivar en tynande själ."
Odling: Så på våren eller sätt plantor från vår till höst. Trivs i all slags fuktig trädgårdsjord. Vill helst växa på en solig plats som skuggas lätt mitt på dagen, men klarar också mer skuggiga lägen. Vattna vid långvarig torka. Ge kompost och lite naturgödsel på våren.

Skörd: Plocka blad hela sommaren. De är mest aromatiska just när blommorna slår ut.
Förvaring: Torka eller frys.
Gott till: Grönsaks- och fruktsallad. I såser och majonnäs. Till höns, fisk och fläskkött. Brygg te. Blanda i frukt- och vindrinkar.