De flesta krukväxter gillar hög luftfuktighet. Gärna 50-60 procent. Och det är just vad det blir när du tagit ett bad eller en dusch. Men däremellan så sjunker luftfuktigheten även här så badrumsväxterna mår bra av att själva få en dusch då och då. Bra också mot skadeinsekter. Ett lätt regn med handduschen blir perfekt.

En annan förutsättning för att du ska kunna dekorera badrummet med levande växter är att du har någon form av ljusinsläpp. Men det behöver inte vara särskilt stort. Flera växter trivs bäst i skugga så en liten glugg mot en bakgård räcker gott. Här får du tips på sex sorter som gillar vatten bättre än ljus.

Penningbräken (Pellaea rotundifolia) - Denna lilla ormbunke från Nya Zeeland med mörka skira blad växer vild i tropiska och subtropiska trakter.
Placering: Lätt skugga, undvik direkt vår- och sommarsol. På vintern kan den stå kyligt, ända ner till 12 grader.
Skötsel: Jorden ska hållas jämnt fuktig och får inte torka ut, men den får heller inte stå i vatten.

Snittadiantum (Adiantum raddianum) - En ormbunksväxt som kan bli upp till 40 cm hög och har späda, tunna blad som lätt torkar ut. I Paraguay används extrakt från plantan vid framställning av läkemedel.
Placering: Ljust till skugga. Tål inte direkt sol.
Skötsel: Plantans fina, tunna blad gillar inte vår tunna inomhusluft men lämpar sig utmärkt i badrummet där luftfuktigheten oftast är högre. Jorden ska hållas fuktig med en lätt uttorkning mellan vattningarna. Helst kalkfattigt vatten så som regnvatten eller kokat vatten.

Koprosma (Coprosma kirkii) - Växterna i Coprosma-släktet växer vilt i Sydostasien, Australien och Nya Zeeland. Används vid färg- och medicinframställning. Går utmärkt att binda upp runt en båge. Växten kan planteras ut i trädgården när frostrisken är över.
Placering: Lätt skugga till ljust, tål direkt sol. Vill inte såt för varmt.
Skötsel: Den är lätt at sköta bara du ser till att jorden i krukan är konstant fuktig. Den tål inte att torka ut, då blir bladen gula. Klipp ner och plantera om en gång om på våren.

Pink Lady (Peperomia caperata) - En liten rumsväxt som blir mellan 10 och 25 cm hög. Växer vilt i de tropiska delarna av Amerika och flera arter används vid medicinframställning. Plantan får pyttesmå blommor som sitter samlade i klasar.
Placering: Ljust till skugga. Undvik direkt sol.
Skötsel: Ska hållas fuktig men klarar lättare uttorkning emellanåt. Eftersom rötterna inte vill ha för mycket vatten så se till att fatet under krukan är torrt.

Plättar i luften (Muehlenbeckia volcanica) - En populär krukväxt som växer med långa, sirliga rankor som du kan forma och binda upp som du önskar.
Placering: Ljust till halvskugga. Tål direkt sol.
Skötsel: Plättar i luften vill inte torka ut utan ska hållas jämt fuktig. Du kan beskära den när som helst under året och den kommer då att skjuta nya skott. Den är dessutom lätt föröka: Skär av cirka 10 cm långa skott och stick ner dem i en kruka med krukjord. Ställ den i cirka 20-gradig värme med plast över så rotar sig skotten efter två till tre veckor.

Kotula (Cotula dioica) - En liten kompakt växt med 3-4 cm långa blomstjälkar. Blommorna är gulgröna.
Placering: Vill stå ljust till lätt skugga.
Skötsel: Ska hållas jämt fuktig men klarar lätt uttorkning. När den har stått inomhus i ett par månader kan den planteras ut på balkongen eller i trädgården.