- Det är inte Sverigedemokraterna som är problemet, menar Gustav Fridolin, reporter och berättare i Vår mörka historia. Rasismens roll i Sverige har varit betydligt större än så, och handlar inte bara om fördomar och undertryckt hat. Makthavare som inte vill ta ansvar pekar gärna på skrikiga högerextremister och säger att det är de som är rasisterna, när bakgrunden egentligen är en helt annan.

I det första programmet av Vår mörka historia har skolans mest använda historieböcker granskats. Ingen av dem tar till exempel upp Sveriges inblandning i slavhandeln på 1700-talet, eller hur svenska staten under 1800-talet stal stora delar av samernas landområden. Av de läroböcker som granskats är det bara en som tar upp förföljelserna av romer i Sverige, och hur vår invandrarpolitik förhindrade judar från att söka skydd under andra världskriget.
- Jag tror att man kan vänta sig ett helt nytt perspektiv. Jag blev många gånger förvånad av det vi hittade, och jag tror vi kommer att förvåna en hel del tittare också, säger Gustav Fridolin.

Sveriges historieböcker har hittills skönmålats, men med hjälp av dokumentärserien Vår mörka historia kan nya kapitel skrivas, och den verkliga sanningen lyftas fram.
- Vi svenskar har varit lyckligt ovetande om vår historia. Fram tills nu, avslutar Gustav Fridolin.