Materialguide:

- Symaskin
- Konturtråd, till exempel tunt virkgarn.
- Brodertråd till exempel Sulky rayon-brodertråd
- Rivbart mellanlägg som stöd under tyget.
- Pictogrampenna, en vattenlöslig märkpenna som finns i välsorterade sybutiker, färgen försvinner av luftfuktighet eller vatten.
- Innerkudde, 50x50 cm. Gimpingfoten använder du för att sy en upphöjd satinsöm över en konturtråd. Foten hjälper till att styra konturtråden in under stygnen i sömmen. På det sättet kan du skapa häftiga mönster av stygn, som på de här enkla kuddarna!

Så här gör du:

1. Klipp till 2 tygstycken, 52x52 cm, till kuddens fram- och bakstycken. Sömsmån ingår med 1 cm på alla sidor. Du kan naturligtvis sy kuddar i vilka storlekar och former du önskar men glöm inte att lägga till 1 cm sömsmån på alla sidor till innerkuddens storlek.
2. Rita en spiral eller en egen "krumelur" på kuddens framstycke med pictogrampennan.
3. Sätt fast gimpingfoten på din symaskin. Trä med brodertråden som övertråd och vanlig sytråd i matchande färg som undertråd. Stick in konturtråden i trådledaren på foten. Placera spolen med konturtråd så att den lätt matas in i fotens trådledare medan du syr.
4. Ställ in din symaskin på smal satinsöm eller tät sicksack. Justera stygnlängden till 0,3-0,5 och stygnbredden så att stygnen täcker konturtråden, 1,5-2,0.
5. Ta fram en provbit och provsy så att du ser att sömmen blir jämn, fin och täcker konturtråden. Lägger du ett rivbart mellanlägg under tyget när du syr så blir sömmen jämn och snygg.
6. Sy längs de ritade linjerna på kudden. När sömmen är klar river du bort mellanläget och pressar med strykjärnet.

För att få sömmen att smalna av i början och slutet på ditt mönster gör du så här:
Ta ur konturtråden ut trådledaren. Ställ in stygnbredden på noll innan du börjar sy. Sy sedan några stygn medan du gradvis ökar stygnbredden till önskad bredd. Stick in tråden i trådledaren. Fortsätt sy några stygn, stanna och luft pressarfoten. Dra försiktigt i konturtråden så att änden åker in och göms under de sydda stygnen.
Fortsätt sy. Avsluta sömmen genom att klippa av konturtråden några cm före slutet och minska gradvis bredden till noll igen.

7. Lägg framstycke och bakstycke räta mot räta. Sy med raksöm runt alla sidor men lämna en 20 cm bred öppning längs en av sidorna för vändning.

8. Vänd kudden rätt. Pressa ut sömmarna med strykjärn. Stoppa i innerkudden och smygsy ihop öppningen för hand, eller med en raksöm tätt intill kanten på symaskin.