SY EN HÄNGMATTA

DU BEHÖVER:

• linnetyg, en bit 2,2 m x 95 cm, och två bitar à 10 x 95 cm

• snedremsor, 2 st à 2,2 m

• sadeljord, ca 5 m

• akrylfärg på sprayburk

• snodd, till sidorna 2 st à 2,6 m, plus 2 st till upphängningen à 3,5 m (sammanlagt ca 12 m)

• rundstavar, 2 st à 95 cm och ca 40 mm i diameter

• träborr 8–10 mm, sax och symaskin

• genomträdare till snodden

• färg till rundstavarna, här Nordsjös Tinova V, S 2020-R70B

SÅ HÄR GÖR DU:

Steg 1

Klipp till tyget, eller om du har rester som jag (naturfärgat linne som jag färgade blått i tvättmaskinen), skarva ihop så att de färdiga bitarna får rätt mått.

Steg 2

Repa bort trådarna längs med tygets långsida på båda sidor så att du får en 2 cm bred frans. (Du behöver inte sicksacka eller göra något annat med kanterna, det håller ändå.)

Steg 3

Sy på snedremsan på undersidan utmed båda långsidorna 1 cm från fransen.

Steg 4

Spraya sadeljorden med akrylfärgen på ena sidan. Låt torka.

Klipp sadeljorden i 18 bitar à 25 cm. Vik dem, men inte precis på mitten (den längre delen skall senare sys fast med kantremsan på hängmattans kortsida).

Steg 5

Nåla fast sadeljordsbitarna på rätsidan (9 bitar på varje), den första 5 cm in från kanten.

Den vikta delen skall peka mot hängmattan och ändarna som alltså inte är lika långa pekar upp en bra bit över kanten på kortsidan.

Steg 6

Ta en av de tillklippta remsorna och lägg den ovanpå den fastnålade sadeljorden, kant i kant mot hängmattans kortsida, med rätsidan ner. Flytta nålarna från sadeljorden och nåla på nytt, fast nu genom alla lager. Se till att sadeljorden inte flyttar på sig.

Steg 7

Vik in ändarna på snedremsan, eller klipp av den jäms med tygkanten. Sy, men inte över snedremsan utan fäst ordentligt på båda sidor om den, så att en öppning bildas. Där skall sedan snodden kunna löpa igenom.

Steg 8

Vik ner den ena remsan mot avigsidan på hängmattan. Vik in kortsidorna och långsidan 1 cm, nåla och sy fast. Sy den andra remsan likadant. Kom ihåg att du inte skall sy över snedremsan.

Sy förstärkningssömmar, 1 cm upptill och 1 cm nertill, parallellt med föregående söm.

Steg 9

Borra hål i rundstavarna. Två på varje sida och ca 4 cm mellan hålen (det får inte vara för tätt mellan dem). Måla.

Steg 10

Trä snodden genom snedremsan med genomträdaren som finns att köpa i sybehörsaffären. Det är lite pilligt i slutet när den skall dras fram om snedremsans ände vikts inåt. Gör i så fall bara ett hål i snedremsan. Det gör inget att den går sönder där inne. Bränn ändarna på snodden så den inte delar på sig.

Steg 11

Trä igenom snoddändarna genom det yttre hålet på rundstavarna och knyt en knut.

Steg 12

Klipp två bitar till av snodden, ca 1,6 m långa vardera. Trä ändarna genom de inre hålen till två ”handtag”. Häng upp hängmattan med rep eller en grov snodd som knyts fast i handtagen.