I programmet Arga snickaren möter Anders Öfvergård många människor som kört fast i renoveringsträsket. För att undvika att hamna där bör du noga planera hur renoveringen ska gå till.

Här tipsar han om vad du bör tänka på innan du tar sig an ett renoveringsobjekt.

Se över hur mycket tid ni har

– Först och främst ska man fundera över om man över huvud taget vill gör det här. En viktig aspekt här är hur mycket tid man har att lägga på renoveringen. Man kan inte tänka 10 år framåt i tiden, vi vet ju inte ens om vi lever då. Hur mycket tid man kan lägga beror bland annat på hur familjesituationen ser ut. Säg att man bara har fyra timmar per vecka att lägga, då kommer man inte att hinna, säger Anders Öfvergård till hemmakanalen.se.

Se över vad ni har råd med

– Det andra man bör se över är hur mycket pengar man kan lägga på renoveringen. Och sedan får man anpassa sin standard efter det. Här får man fråga sig om man har råd att genomföra all renovering på en gång eller om man får göra halva och sedan spara mer pengar innan man kan göra andra halvan. Det är jättetråkigt om man river för att man tror att man har råd och sedan visar sig inte ha pengar nog till att färdigställa. Det gäller att göra en noggrann kalkyl. Kostar det 100.000 att göra om köket, då måste man se till att ha de pengarna.

Planera noggrant

– Se till att ha en plan. Tänk igenom vad som ska göras, hur det ska göras och när det ska göras. Och prata med varandra. Om inte båda två är medvetna om vad, hur och när saker ska göras kan jag säga direkt att det blir problem. Samma sak gäller kollegor.

Var klar över syftet med köpet

– När man funderar på att köpa ett renoveringsobjekt måste man vara ärlig mot sig själv och varandra. Vad är syftet med köpet? Köper man huset för att man vill renovera i fem år, för att man ska tjäna pengar på att sälja det renoverat och alltså flytta ganska snart eller har man tänkt att stanna och trivas i huset länge? Om man inte får ordning på huset inom 5-6 år, då är det inget kul att bo där. Helst bör man satsa på kortare projekt. Börja exempelvis med att göra om sovrummet. När man sedan känner att man arbetar bra ihop kan man fortsätta.


Ta hjälp av hantverkare

– Om man har råd bör man helst ta in hantverkare till badrum, kök och sovrum. Det är viktigt att få i ordning dessa tre rum tidigt, så att man kan flytta in i bostaden. Det behöver ju inte vara det största badrummet man fixar först, det räcker ju med att det finns toalett och dusch.

– Ska man ta in hantverkare ska man se till att de har behörighet. Köper man svart arbetskraft, då får man inga papper. Det är för mycket att gambla med, helt enkelt.


Skärma av
– Helst ska kök, badrum och sovrum inte ligga långt ifrån varandra, det bästa är om man kan skärma av dem från den del av bostaden som renoveras. Då slipper man korsa renoveringsrum när man ska mellan de rum man måste använda.

Varför köper folk renoveringsobjekt utan att ställa sig de här frågorna?

– Man tittar på bygg- och inredningsprogrammen och tror att det är enklare än vad det är. Sen är det lycksökandet, att tjäna pengar, som lockar. Nu låter det kanske som att det bara är hemskt att köpa hus som behöver renoveras, men det behöver det inte vara. Det krävs dock att man är medveten om vad man gör och varför man gör det.

– Det säljs ungefär 50.000 hus per år i Sverige och mer än hälften av husköparna trivs inte. De måste ju bero på någonting. Många har ledsnat på huset, tomten och situationen redan innan de har kunnat börja leva i huset, på grund av att renoveringen inte blivit klar.

Har du köpt ett renoveringsobjekt? Visa upp det här!
Är du klar med renoveringen? Ladda upp före-, under- och efterbilder.