Det finns en uppsjö av växthus och krukor att välja på nu när trädgårdssäsongen närmar sig. Vissa miniväxthus med plastlock är självbevattnande, andra inte. Sedan finns det speciella odlingspaket för barn.
En del använder inte ens miniväxthus utan gör sina egna med hjälp av blompinnar och plastpåsar eller använder en avskuren PET-flaska att sätta över varje kruka. Det går lika bra, så välj det som passar dig bäst.

Många proffsodlare försår i torrbriketter som sväller när de vattnas. Men dessa passar lika bra för amatörodlare. Sätt bara ner fröet eller sticklingen i torrbriketten och vattna. När rötterna börjar sticka fram ur jordklumpen är det dags att plantera om i kruka eller sätta ut i trädgårdslandet.

Torrkrukor fungerar efter samma princip. Fyll krukan med jord och plantera ut den direkt i trädgårdslandet när plantan vuxit till sig. Var noga med att hålla krukan fuktig, annars blir det svårt för rötterna att tränga ut.
För dig som vet med dig att du försår år efter år kan små plastkrukor vara bra. De går att återanvända bara du diskar ur dem ordentligt efter användning. Var noga, annars kan det växa bakterier i krukorna.

Du kan också göra dina egna krukor av tidningspapper. Använd en krukmakare, finns i välsorterade trädgårdsbutiker, och börja producera. Tänk på att tidningspappret du använder ska vara lite högre än själva krukmakaren för att det ska kunna vikas in i botten.Tänk på att inte förså för tidigt inomhus utan gärna så sent som möjligt under den tidsperiod som anges. Annars finns det risk för att plantorna växer sig för gängliga innan du kan plantera ut dem.
Använd såjord som du trycker till lite och vattnar innan du lägger dit fröna. Vattnar du efteråt finns det risk för att fröna flyter upp och lägger sig på jorden i stället för i jorden.
Är det små frön du ska så kan du fukta en spetsig pinne och doppa i fröpåsen. Stick ner pinnen med frön i jorden.

Det tar 1-3 veckor innan de första gröna bladen, hjärtbladen, visar sig. Då måste du börja lufta växten och låta jorden torka upp emellanåt. Lufta gärna ett antal gånger per dag. Annars kan gråmögel få fäste i krukan och då dör plantan.
När huvudbladen tittar fram efter ytterligare någon vecka måste plastlocket ovillkokrligen bort. Låt plantan stå kvar inomhus och vattna måttligt. Efter ytterligare någon vecka kan du plantera om växten i kruka. Sätt den djupt så växer den bättre.
Det är viktigt att jorden i krukorna håller bra temperatur. Kontrollera med en jordtermometer så att den inte överstiger 20 grader.
När den sista nattfrosten är borta är det så dags att plantera ut dina plantor i rabatten.