Mårbacka är en gammal zonalpelargon från 1800-talet. Det finns en hel uppsjö med Mårbackavarianter som kommer från olika landsändor och dom kan variera lite i blomfärg men inte mycket. En äkta Mårbacka ska vara rosa och ha roströda pistiller.

Mårbackapelargonen är mer starkväxande och har längre blomstänglar än moderna sorters pelargoner. Och den skall inte beskäras för hårt eftersom den då förlorar sig höga och gängliga karaktär. Namnet kommer från Selma Lagerlöfs hem i Sunne, Värmland. Men den finns flitigt återkommande i Carl Larssons konst, och man tror att ett “Mårbacka”-skott hamnade hos familjen Larsson eftersom Selma Lagerlöf under sin period som boende i Dalarna umgicks med Karin Larsson.

Att så pelargoner:

Pelargonen är lätt att fröså. Börja tidigt på året, senast i slutet av februari, men gärna redan i januari, så blomningen kommer i gång i början - mitten på juni, när det är dags att plantera ut dem.
Om man blötlägger fröet först ett par dygn så gror det snabbare. Använd såjord eller torvbriketter som du placerar i ett miniväxthus. Undervärme på 20-22 grader kan påskynda groningen, som beroende på värme och fröets kvalitet, tar allt från några dagar till några veckor.

Så fort de har grott, måste plantorna ha ljus och lägre värme, en sval rumstemperatur. Extra lysrörsbelysning är nästan ett måste så tidigt på året. Lysröret ska hänga på 10-15 cm höjd över småplantorna och vara tänd under 16-18 timmar per dygn.
När plantorna efter ca 3 veckor är stora nog att handskas med, ska de skolas om till större krukor och blomjord av god kvalitet. När de är 10-15 cm höga, toppas de precis ovanför ett blad för att plantan ska bli buskigare. Efter ytterligare några veckor kan de nya sidoskotten också behöva toppas till 5-7 cm längd.

Att ta sticklingar:
Klipp ner pelargonen till cirka 10 centimeter, ta 6-7 cm långa toppsticklingar av det bortklippta. Ta bort eventuella knoppar. Spara 2-3 blad upptill på varje skott, ta bort de andra bladen.
Ta en liten 7 centimeters-kruka och god, porös, genomsläpplig jord. Tryck inte till jorden när du planterar sticklingen, det räcker med vattningen. När rötterna utvecklat sig ordentligt så byt till en större kruka.

Dra eventuellt en plastpåse med andningshål över krukan eller placera småkrukorna i ett miniväxthus med "högt i tak", så att plantorna inte trycks ihop.
För att sticklingarna skall sätta igång att utvecklas bra, bör de, om möjligt, ha en temperaturskillnad under dygnet, sådär 18-20 grader under dagen och 5 grader lägre under natten.

Toppa eventuellt plantan när den börjat växa till sig för att få den knubbigare. När du så vattnar efter ett tag, häll inte på allt vatten på en gång utan häll småskvättar som får rinna ner och sen lite till, och så vidare.
Byt sticklingarna till en större kruka med högklassig blomjord allt eftersom de växer.