Tidiga pioner (blommar i slutet av maj):
Majpion, Paeonia x arendii 'Mai Fleuri'
Dillpion, Paeonia tenuifolia
Paeonia officinalis 'Anemoneflora'
Svavelpion, Paeonia mlokosewitschii
Rosenpion, Paeonia veitchii

Medeltidiga pioner (blommar de två första veckorna i juni):
Hybridpioner
Paeonia 'China Rose'
Paeonia 'Coral Charm' (amerikansk hybrid)
Bondpion, Paeonia officinalis Rubra Plena

Sena pioner (blommar från midsommar och en bra bit in i juli):
Luktpioner
Paeonia x lactiflora 'Reine Hortense'
Paeonia x lactiflora 'Edulis Superba'
Paeonia lactiflora v. trichocarpa
Vit luktpion med röda stänk

Plantering
Pioner trivs bäst i djup och näringsrik jord, och den får gärna vara något lerhaltig. Den bör vara fuktighetshållande samtidigt som den är väldränerad. Pionen mår bra av ett extra tillskott av gödsel eller kompostjord varje år.
Plantera den helst på en halvskuggig plats. Den kan dock växa i allt från sol till skugga, bara den får lite sol någon gång om dagen. Blomningen varar lite längre om plantan står skuggigt. Tänk på att inte plantera pionen där det stått en pion tidigare.

Planteringsgropen bör vara ca 50 cm vid och 50 cm djup. Sätt inte pionen för djupt, ungefär 5 cm under jordytan är lagom. Blanda den befintliga jorden med en näve benmjöl (eller Algomin) och i det översta jordlagret ca 1 liter väl nedbruten kogödsel.

Tänk på att rötterna inte bör komma i direkt kontakt med gödseln. En tumregel vid all plantering är att försöka ha den näringsrika jorden högst upp, precis så som det är i naturen. Täck gärna med ett lager torvmull efteråt, så håller jorden fukten bättre den första tiden.