Här hittar du alla vår blomster- och trädgårdstips samlade! 

- Kom i stämning med en riktig vårkruka. Tulpaner, krokus, pärlhyacinter. Frossa i vårens fräscha lökväxter och plantera dem i krukor. Extra tacksamt så här års innan all annan växtlighet kommit igång - krukorna syns så bra.

- Än är allt möjligt! Gör upp planer för din trädgård, täppa eller balkong. Smått och stort. Vill du ha växter i någon speciell färg eller har du stora projekt att genomföra, typ anlägga damm, bygga trappa eller plantera häck? Kör i gång nu på våren när inspirationen är som störst. Se till att du vet vad du ska handla innan du åker till trädgårdsbutiken - det blir billigare så. Gör upp en handlinsplan och skriv en lista.

- Sätt spaden i jorden och känn doften av mylla, liv och vår. Att gräva är A och O för den som vill lyckas med sin trädgård. Minst ett spadtag djupt, helst två, ska du gräva i grönsaksland och rabatter. Jorden blir luftig och det blir lätt för plantornas rötter att växa och ta upp näring. Gödsla med brunnen kompost och/eller stallgödsel ett par veckor innan du sår eller planterar.

- Våga ändra! Hys inte överdriven vördnad för din trädgård. Det gäller kanske särskilt dig som flyttar till hus med en redan planerad och uppvuxen tomt. Det mesta går att ändra på om du inte är nöjd. Så gott som alla växter tål att flyttas runt. April månad, just när tjälen släppt, är en bra tid att flytta buskar och små träd. Läs på vad just dina växter tål innan du skrider till verket.

- Satsa på något nytt! Om du har tröttnat på de vanliga penséerna och lobeliorna i krukor och lådor är det kanske dags att pröva grönsaksodling i liten skala när vårlökarna blommat ut. Plocksallad, persilja och små pumpor speciellt framtagna för krukodling blir jätteläckert på balkong eller uteplats. Småtomater, gräslök, vitlök och ruccolasallad trivs också i kruka. Dessutom sätter de piff på din matlagning.

- Ge plantorna en bra start! Långtifrån alla sorters ettåringar behöver sås på fönsterbrädan redan i mars för att hinna växa sig stora i sommar. Än finns tid att ge odlingarna en flygande start! 4-6 veckor före utplantering räcker för till exempel squash, pumpa, solrosor och många andra grönsaker och blomster. Läs på fröpåsarna hur lång tid plantorna behöver.

- Vårstäda gräsmattan! Kratta bort löv som inte hunnit multna under vintern och lägg dem på komposten. Gräsmattan behöver luft och ljus för att komma i gång. Om den är mossig är det rätt tid att kalka nu. Du kan också ge den extra energi genom att sprida toppdressing. Bra gödselblandningar finns att köpa i trädgårdsvaruhusen. Den riktigt ambitiöse gör sin egen blandning redan på hösten: kompost, jord, kalk och sand blandas i säckar som får stå över vintern.
Särskilt fula partier kan du fixa genom att gräva upp grästorven i rutor (cirka 30x30 cm), fylla på med lagom mycket jord under, lägga tillbaka rutorna och vattna. Efter ett par veckor syns det knappt att du varit där och gräset får ny fart.

- Pyssla lite extra med dina redskap! Ta ut dem i ljuset, tvätta av dem och gå igenom vad du behöver. Laga eller släng sådant som är trasigt. Gör en lista och komplettera med nya grejor. Storverk kan uträttas med fräscha trädgårdshandskar och ett nytt ogräsjärn.

- Sätt in första attacken mot ogräsen! Den som är på hugget och angriper ogräset redan tidigt på säsongen sparar mycket jobb senare. Dina nya plantor behöver plats och kraft att etablera sig. När de väl vuxit sig stor ?tål? de att blandas med lite ogräs utan att kvävas. Rensa flitigt fram till midsommar så kan du ta det lugnare sedan. I rabatter med fleråriga växter ska du luckra mellan plantorna. Vart tredje/fjärde år behöver en sådan plantering grävas om och plantorna tas upp och delas. Fleråriga växter som blommar på hösten kan du gräva upp och dela nu. Resten av jobbet kan du spara till sensommaren eller tidig höst.

- Rosorna ska beskäras när björkens löv är stora som musöron. Döda och frostskadade grenar ska tas bort. Klipp en bit i taget på grenen tills färgen på märgen inne i grenen är vit. Då vet du att du har ?frisk ved?. Klena grenar kan du ta bort helt. Hur du sedan ska beskära beror på vilken sorts ros du har. Låna en bok om beskärning på biblioteket.
Buskar som blommar nu på våren, till exempel forsythia, vårginst och tidiga spireor, ska beskäras när de blommat klart. Då har de hela sommaren på sig att sätta nya skott som kan blomma nästa år. Vinbärsbuskarna kan också beskäras nu.