Nu lanserar TV4 en ny tv-upplevelse på nätet. I TV4 Play kan du se både korta klipp och hela program – om du vill se knäckebrödsdansen från Talang om och om igen så finns den här, men du kan också se avsnitt från många av våra mest populära program som Talang 2009, Robinson 2009 och Parlamentet, helt gratis.

Varför lanseras TV4 Play?

- Vi har under det senaste året satsat väldigt hårt på rörligt material på nätet med såväl korta klipp som hela program, en satsning som varit mycket lyckad och uppskattad av våra tittare. Det känns därför både roligt och självklart att ta nästa steg och genom TV4 Play kunna erbjuda en ännu bättre upplevelse och ännu mer material från TV4-gruppens fantastiska värld.

Vad är skillnaden mellan TV4 Play och SVT Play?

- Det finns både likheter och skillnader. Likheterna är att det båda är två tjänster som på ett lättförståligt och bra sätt ska göra det enkelt att titta på tv via nätet. Skillnaderna ligger i att vi satsar än mer på att få våra tittare att engagera sig kring vårt material vilket man kan se såväl vad gäller möjligheterna att använda vårt material på tittarnas egna sajter eller bloggar genom så kallad inbäddning och även göra det enkelt att kommentera, dela och tipsa om klipp och program. Sedan tycker vi själva förstås att vår är snyggare…

Varför kommer det här att förändra tv-konsumtionen på nätet?

- Vi ser en mycket tydlig trend mot att tittarna själva vill kunna bestämma när och var de vill titta på klipp eller program, och där är en tjänst som TV4 Play ett stort och viktigt steg för oss för att underlätta detta. Vi tror på att göra vårt material tillgängligt i så många former som möjligt och det handlar inte enbart om en förändring, det handlar lika mycket om en utveckling och - vill jag påstå - ökning av tv-konsumtionen. Rörlig bild i alla dess former går en mycket ljus framtid till mötes.

Varför är inte allt gratis?

- Jag önskar att vi kunde erbjuda allt vårt material annonsfinansierat, men när det gäller utländskt material, och då främst amerikanska tv-serier, har vi helt enkelt ingen möjlighet att göra det. Det handlar förstås främst om pengar, där de som producerat programmen vill ha så mycket betalt att vi inte får ihop kalkylen, men i vissa fall har vi inte ens rätten att visa det utan att ta betalat. Vi hoppas ju förstås att det material vi visar är så bra att ni tittare tycker det är värt det pris vi behöver ta ut. Jag tror att vi framöver alltmer kommer att se en kombination av fri-tv och betal-tv på nätet, precis som den den ”vanliga” tv-världen.

- Jag hoppas verkligen du tycker om nya TV4 Play. Mejla gärna vad du tycker om tjänsten på webbtv@tv4.se , avslutar Mattias Fyrenius.