OBS! Artikeln är från 18 september 2014.
Uppdatering 9/4-15: Spring! startar hösten 2015

Spring! är en rikstäckande tv-jakt i realtid där de tävlande är uppdelade i de två kategorierna Vargar och Fredlösa. De Fredlösa ska utföra uppdrag på olika platser och Vargarnas uppgift är att jaga rätt på de Fredlösa och fånga dem på bild. På spel står en stor summa pengar.

-  Vi vet att en livejakt som pågår i hela landet var ett framgångsrecept när vi genomförde På Rymmen på 90-talet. Nu vill vi utveckla genren och med hjälp av dagens teknik testa en ny programidé som vi utvecklat tillsammans med produktionsbolaget ELK, säger Maria Mowbray, programchef allmän-tv på TV4.

Programidén testas i september

I live-experimentet, som genomförs måndag-onsdag, pågår tävlingen i komprimerad form för att testa tv-formatets mekanik och inspelningsteknik. Från och med måndag morgon kan tittarna följa den obearbetade liveströmmen från tv-produktionen via programmets sajt. Tittarna inbjuds att komma med synpunkter och feedback för att påverka tv-programmets slutgiltiga struktur och utförande.

-  Tv-marknaden har aldrig förändrats i sådan rasande fart som den gör just nu. Vi arbetar ständigt med att utveckla framtidens tv och i det här projektet känns det kul att kunna involvera tittarna redan i utvecklingsprocessen, säger Anna Rydin VD på produktionsbolaget ELK

Testproduktionen synlig för tittarna

Det är första gången TV4 Gruppen genomför en pilot i realtid där tittarna involveras som en del i utvecklingsarbetet.

-  Vi hoppas, tillsammans med tittarna, kunna identifiera styrkor och svagheter i programmets upplägg. Det ska bli otroligt spännande att testa ”crowdsource-metoden” i utvecklingsfasen. Om det faller väl ut så hoppas vi genomföra tv-projektet fullskaligt, säger Maria Mowbray.

-  Det är ett drömläge att som utvecklare kunna testa en idé skarpt tillsammans med TV4 och tittarna på det här sättet, säger Mattias Olsson på Elk.

Måndagen 22 september tillgängliggörs den obearbetade livejaktenSpring!s sajt. Tittarna kan interagera med produktionen genom Twitter på @TV4Spring, direkt på sajten och via mail till spring@tv4.se

http://www.springtest2014.com/

Här är grundidén i tv-experimentet Spring!

Spring! är ett rikstäckande event i realtid som pågår dygnet, på alla plattformar och når sin klimax i en stor direktsänd veckofinal.
-  I tv-piloten tävlar 6 roliga, passionerade och uppfinningsrika par.
Spring! är en uppgörelse mellan två grupper av deltagare: Vargar och Fredlösa. För de Fredlösa paren finns bara ett mål: Att inte bli tagna på bild av Vargarna! Vargarna tävlar om att fånga de Fredlösa på bild.
-  Det Fredlösa par som lyckas överleva längst i programserien vinner tävlingen.