Det är viktigt att planera trädgårdens plantor innan du sätter i gång med själva planteringen. Var är det skugga, stekande sol, fuktigt? Tänk på detta när du väljer växter annars kanske de inte tar sig.

För att få skugga vid uteplatsen planterar Bosse en kaukasisk vingnöt. Trädet blir stort men med sin luftiga krona går det ändå att plantera under den eftersom ljuset når ner. Ljus bambu gör sig perfekt därunder. Den kan bli 2-3 meter hög och tål både sol och skugga.

Några mörkgröna rhododendron tillsammans med den ljusa bambun ger rätt kontrast i rabatten. Men tänk på att rhododendron är en surjordsväxt som kräver rätt jord för att växa bra. Gräv därför ut en yta, cirka 40 cm djup, och fyll med naturell torv och rhododendronjord innan du planterar. På marken runt rhododendronen kan du sätta marktäckare. De ger mycket färg men framförallt: De ger inte ogräs utrymme att växa.

Tänk stort bak i rabatten och minst längst fram. Däremellan sätts mellanstora växter. Växter som blommar vid olika tidpunkt är perfekt eftersom rabatten då förändrar sig under säsongen.
Tänk också på att perenner gör sig bäst om flera av samma färg och sort sätts i grupp. De syns bättre och ger stor färgprakt.
En planta får aldrig vara torr när den sätts i jorden. Fukta den genom att sänka ner den i en hink vatten. Satsa också på bra jord. Fabrikstillverkad planteringsjord, garanterat fri från rotogräs, går att få hemlevererad för cirka 1 000 kronor per kubik.

Växterna Bosse valde är: kaukasisk vingnöt, bambu, rhododendron, blekgul sockblomma, klockfunkia, silverax, rosenflockel, japanskt gräs, randgräs, blå steppsalvia, magnolia och rödbladig alunrot.