- Först av allt tycker jag att man ska njuta av augusti som ju faktiskt är en sommarmånad. Handeln vill gärna få oss tro att det redan är höst och lockar med "Kryssbollar" (Krysantemum) och andra höstväxter. Jag tycker att man ska våga-vägra-hösten i augusti och hålla fast vid att det faktiskt fortfarande är en tredjedel av sommaren kvar, säger Eira Fogelberg som är trädgårdsdesigner och driver bloggen Cattis och Eiras Trädgårdsdesign.

Eiras augustitips är att göra det extra sommarmysigt på uteplatsen, köpa färgglada kuddar till utemöblerna och måla om några terrakottakrukor i matchande färger.
- Fortsätt att grilla, umgås och var ute så mycket det bara går!

Passa på att fynda
Eira tipsar om att det nu i augusti är ett utmärkt tillfälle att fynda grejer till uteplatsen då det ofta är rea på de flesta plantskolor så här års. Hon menar också att man bör ta sig en titt i sin trädgård med kritiska ögon.
- Kanske har alla perenner blommat över för denna säsongen? Är allt bara grönt och frodigt, men överblommat? Eller är din trädgård i ett mellanläge, där Daggkåporna, Prästkragarna och Hostorna blommat över men höstperennerna inte slagit ut?
Passa då på att ta en tur till handelsträdgården och botanisera runt bland allt som blommar just nu. Gärna mycket färg som lyser upp nu på sensommaren och långt in på hösten. Det finns massor av fina perenner som blommar augusti till oktober, beroende på var du bor.

Satsa på mångfald
Eira tycker att man ska satsa på att köpa många blommor då mångfald ger ett snyggare och mer rogivande intryck.
- Plantera in de nyinköpta blommorna i rabatten mellan de vissna perennerna. Eller varför inte gräva en ny rabatt? Det är nu du ser exakt hur din rabatt kommer att se ut vid den här tidpunkten varje år och köper du sådant som blommar nu så är det mycket enklare att designa din trädgård.

Blomstra om vartannat
- Några vackra Miscanthusgräs tillsammans med några Rudbeckior är ju otroligt snyggt. Eller om du har massor av plats kanske en stor Rosenflockel är vad du behöver. Plantera gärna Sköldpaddsört framför. Rosenspirean blommar fortfarande i cerise, plantera Kärleksört framför så tar deras blomning vid när Spirean blommat över. Eller varför inte Höstsilverax "Brunette" tillsammans med en gul eller cerise Rudbeckia?

Besök en plantskola
Eira tycker att det är nu i augusti är perfekt att besöka en plantskolan och köpa sådant som blommar just nu.
- Att besöka plantskolan och köpa vad som blommar just nu är en bra sak att göra varje säsong, för till våren ser kanske din nyanlagda fina höstrabbat inte alls så kul ut längre och behöver lite vår- och sommarblommande perenner! Det är inte alltid så lätt att planera en rabatt som är vacker hela året, men detta är ett enkelt och bra sätt. Och om du har planterat höstperennerna för tätt så att vår- och sommarperennerna inte får plats, ja då är det ju bara att gräva upp någon planta och flytta på den.

För mer trädgårdstips, besök Eiras och Cattis blogg här »