Program 1
Familjen Dahlberg från Stockholm sökte bostad på Malta


Vad hände efter programmet?

– Egentligen inte så mycket. Vi har jobbat så fruktansvärt mycket hela våren så vi har inte hunnit med att kolla så mycket.
Men våra planer går vidare, vi har absolut inte lagt ner att leta. Däremot är vi nu mer inne på att vi ska ha en verksamhet samtidigt. Jag jobbar med träning så det skulle man kunna hålla på med där nere också. Vi är fortfarande väldigt förtjusta i Malta. Alternativet skulle annars vara Spanien.

Vad händer nu?

– Vi ska ta med våra barn och åka ner dit i höst. Vi har kontakt med massa mäklare här och där, både i Malta och Spanien, så vi får ju förslag på objekt hela tiden. Men det har inte varit något aktivt letande på slutet, det kommer vi ta upp igen till slutet av sommaren. Den största skillnadnen efter programmet är att vi nu är mer inriktade på att driva något där nere så att det blir en livstil som vi kan ha både hemma och borta.

Vad letar ni efter?
– Vi har ju som sagt inte bestämt oss för om det bara ska vara rekreation, att åka dit och spela golf eller att vi även ska jobba när vi är där, så det är lite avhängt på det. Men det ska vara något som är lättåtkomligt, det ska bara vara att resa ner, inget jobb med det.

Program 2
Familjen Apelgren letade efter drömboendet i Phuket, Thailand

Blev det något bostadsköp?
- Nej, det blev det inte, för vi tyckte inte att något av dem vi kollade på passade oss helt hundra. Allt låg en bit från stranden och så tycker vi att det var för svenskt där,, vill ha gångavstång i stranden.Vi ville kolla själva efteråt för att se om vi kunde hitta något bättre så vi åkte ner tre veckor efter. Men vi hann inte kolla något då för vi hade kompisar med oss, så det blev inte att vi kom iväg på någon bostasdskoll.

Så vad händer nu?
- Nu avvaktar vi lite. Vi tänker fortsätta kolla om vi kan hitta något, om inte en lägenhet så kanske en tomt i alla fall så att man kan bygga något själv. Vi kan också tänka oss lägenhetshotell. Helst vill vi ha något i Patong eller Surin. Köper vi någonstans så blir det i Thailand helt klart.

Program 3
Malin Ohlson från Borlänge letade lägenhet på franska Rivieran.

Vad hände efter programmet?
– Efter programmet har det ännu inte blivit något köp. Men jag åker till Mallorca i juni för att träffa mäklare där för fjärde gången.

Så du byter helt land. Varför då?
– Anledningen att jag väljer Spanien framför Frankrike är att det nästan är halva priserna i Spanien jämfört med priserna på bostadsmarknaden i Frankrike.


Program 4
Tina och Mats Åstrand från Norrköping letade bostad på Costa blanca, Spanien

Vad hände efter programmet?
- Vi har inte köpt något än. Man köper inte hus på så snabba grunder. Det var det första huset som eventuellt var intressant. Men vi hade satt en miljon, plus, minus, som gräns, men det blev något missförstånd så när vi kom ner tittade vi på hus där priserna låg på en och en halv miljon, plus, minus.

Varför blev det inget köp?
- Det tar lite tid och vi kände att bostäderna låg lite över vår budget. Dessutom är jag för velig.

Vad händer nu?
- Vi tittar på egen hand och vi ska åka iväg i sommar till Torrevieja och förhoppningsvis köpa något. Vi har varit i kontakt med flera mäklare. Den här gången ska finansieringen vara klar när vi är där nere.
Vi är lite osäkra på var vi vill bo i området om det ska vara mitt i stan eller vid golfbanan. Det lutar åt stan för vi har ju rätt stora barn där shopping lockar. Vi har redan spanat in objekt där här hemifrån, men det är ju inte säkert att de finns kvar när vi kommer ner.

Det vi ska ta reda på i sommar är i vilket område runt och i Torrevieja vi helst vill bo i. Just nu känns det som att det skulle vara mest intressant att bo i Torrevieja istället för områden utanför. Då vi har tonårsbarn kan jag tänka mig att de är mer intresserade av att bo inne i stan.

Hur känns det nu så här en tid efter?
- Jag tycker fortfarande det är lika intressant att försöka hitta bostad där men vi har fått lite andra tankar. Förut var det bara att det skulle vara nytt och fräscht och nära golfbanan. Nu kanske vi kan tänka oss att köpa bättre begagnat som kanske är lite billigare men som kanske ligger nära centrum.
Det som lockar är att man kan resa ner billigt till Spanien, att det är billigt där, man kan spela golf, sola och bada. Och fastighetspriserna har gått ner. Då öppnar sig en möjlighet för oss, det är som en dröm man haft och helt plötsligt blir det möjligt.

Program 5
Therese Viderstedt och Eva Viderstedt letade bostad i Side, Turkiet.

Vad hände efter programmet?
- Vi var där i två dagar med programmet och efter det stannade vi inte kvar och tittade själva. Det första objektet som vi tittade på var det vi tyckte bäst om men det låg väldigt långt till stranden, det var det som var tokigt.

Varför blev det inget köp
- Ändrade familjeförhållanden och ekonomin satte stopp för det. Och så låg de objekt som vi tittade på för långt ifrån stranden.

Vad händer nu?
- Vi ska inte köpa någonting nu och planerar ingen resa för att titta på nya permanenta boenden för tillfället. Nu ligger det på is. Vi får låta det här bero ett tag så får vi se om vi tar upp letandet igen.

Program 6
Patrik och Sara letade bostad i Hua Hin, Thailand

Vad hände efter programmet?
– Än har det inte blivit något köp men vi vill fortfarande köpa, Thailand och Frankrike står högst på listan. Efter att vi tittat på de tre objekten från programmet åkte vi vidare runt till olika ställen i Thailand, vi passade på när vi var där att kolla runt på olika platser så mycket vi hann. Bland annat var vi i Koh Chang och lite utanför Bangkok. Ko Chang gillade vi jättemycket så det lutar lite åt det för tillfället.

Varför blev det inget köp?

– Just Hua Hin blev vi inte så förälskade i, vi sökte en lite mer idyllisk plats. Husen vi tittade på var alldeles för långt från havet och allt annat, det krävdes bil för att ta sig någonstans. Lägenheten, som visserligen var jättefin och hade fantastisk utsikt, va ju mer som ett enormt hotellkomplex och då kände vi att vi lika gärna kan bo på hotell, vilket vi också räknade ut skulle bli billigare i längden.

Vad händer nu?
– Vi har väldigt mycket vänner i Thailand så vi har bett dem hålla ögon och öron öppna för de åker ner titt som tätt. Vi vet inte när vi kan åka ner nästa gång men ska försöka åka tillbaka någon gång det här året.

Hur känns det nu så här en tid efter?

– Vi är jätteglada att vi åkte ner och fick lite tips och råd på plats. Tanken att skaffa bostad i Thailand har ju funnits länge och detta gav oss en liten putt i ryggen. Men vi insåg att det inte är så lätt som man tror. Man ser framför sig ett hus vid havet, men det fanns mycket regler kring det, det är inte bara att köpa ett hus. Vi fick många tips och råd från mäklare på plats. Det var mycket som vi inte hade en aning om!

Program 7
Keène och Per från Stockholm letade bostad i Languedoc-Roussillon, Frankrike


Blev det något bostadsköp?

– Nej, men hela resan gav oss en bra bas att stå på inför framtida letande av hus utomlands. Vi känner ingen stress att hitta boendet just nu, men resan till Frankrike gav oss mersmak för att leta vidare. Fortfarande letar vi efter ett mer lantligt boende mer än något mitt inne i ett turistcentrum.

Gav resan er några idéer eller tankar?

– Tankar som har förändrats lite är att vi nu inte prioriterar att det ska vara nära havet lika hårt. Bara man har möjligheten att ta sig ned till kusten på en timme så är vi nöjda. Vi har även vidgat våra vyer mer söderut och inkluderar Spanien som alternativt land att ha bostad i.

Men ni tänker fortfarande skaffa bostad utomlands?

– Vi vill absolut ha bostad utomlands men vi känner inte att det måste ske i detta nu. Vi vill ge det tid att mogna och sedan får vi se vart det bär. Drömmen om att få flytta söderut ligger fortfarande som en prioritet i framtidsplanerna, men vi har inte satt något tidsmål. Det kan bli om tio år lika väl som om ett år.

Program 8
Musikerparet Annika och Jens letade bostad i Umbrien, Italien


Vad hände efter programmet?

– Efter programmet hade vi daglig kontakt med mäklaren eftersom vårt intresse för en viss lägenhet var stort. Han medlade mellan oss, säljare och bank om hur en eventuell lösning skulle se ut. Vi gjorde en kalkyl och sedan en research på omgivningen för att se vad som finns att göra för hela familjen. Både på fritiden, arbete och skola. Vi kollade också möjligheten att kunna hyra ut lägenheten när vi inte var på plats eftersom att det inte handlar om en permanent flytt just nu.

Varför fastnade ni för den första bostaden i Cittá della Pieve?

– Vi fastnade för lägenheten mycket på grund av dess läge. Den har utsikt över hela dalen i Umbrien och har Toscanas kullar i bakgrunden. Det är fortfarande bra priser i det området eftersom det inte är riktigt lika exploaterat och utvecklat där som i Toscana. I den lilla staden Cittá della Pieve finns det mycket liv och arrangemang runt sommaren, men även under vintern. Flera andra byar i området ödeläggs under den kallare perioden.
Lägenheten ligger också på gångavstånd till restauranger och affärer och var dessutom helt renoverad och mycket fräsch och man har behållit dess ursprungliga karaktär och charm. Det var bra planlösning med idérika lösningar på rummen. Köket och entrén var mycket inbjudande och öppet vilket skapade mycket rum i den annars till ytan lilla lägenheten.

Varför blev det inget köp?
– Något som gjorde att vi inte slog till direkt var att det inte fanns någon bra lösning på uteplats. Utsikten utanför entrédörren vår slående, men det gick inte att sitta där för till exempel en frukost i solen eller en mysig kvällsfika vilket är av stor vikt för oss. Lägenheten saknade uteplatser generellt. Säljaren fick efter ett tag ett erbjudande som passade hennes tidsplan bättre och som hon tackade ja till.

Vad händer nu?

– Vi är helt inne på Italien båda två om det blir någon lägenhet i framtiden och vi har fortfarande kontakt med mäklaren. Människorna generellt i Italien och speciellt i detta område är väldigt öppna och nyfikna. Att få kontakt och en trevlig konversation var inga problem ens på den lilla tiden som vi befann oss där. Italien är också så romantiskt som det framstår.

Hur känns det nu så här en tid efter?

– Vi är otroligt glada över att vi gjorde detta. Vi fick en helt annan insikt i hur det fungerar rent praktiskt och glatt överraskade hur fint det verkligen var på plats. Det är jättesvårt att sitta framför datorn här i Sverige och surfa på lägenhet och hus och få en helhetsbild. Man måste vara på plats. Dessutom finns det ju så mycket tankar kring människor när man gör affärer. I och med att vi var på plats så får vi ju också en bild av mäklaren och hur han agerar vilket gör att det känns tryggare. Vi träffade en otroligt seriös och kunnig mäklare som kunde svara på alla möjliga frågor och funderingar som vi hade.
Vi åkte mellan tagningarna tillsammans med mäklaren och tittade på fler objekt som inte finns med i programmet.