* Martin Beck, Gunvald Larsson och de andra kommer ursprungligen från en serie om tio kriminalromaner skrivna av författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö . De tio romanerna utkom åren 1965-1975 och hette: Roseanna , Mannen som gick upp i rök , Mannen på balkongen , Den skrattande polisen , Brandbilen som försvann , Polis polis potatismos , Den vedervärdige mannen från Säffle , Det slutna rummet , Polismördaren och Terroristerna .

* Beckromanerna har översatts till 34 språk.

* Hittills har sju olika skådespelare gjort rollen som Martin Beck. Överlägset mest produktiv är Peter Haber som hittills gjort 26 Beckfilmer. På andra plats kommer Gösta Ekman som spelade Beck i sex filmer åren 1993-94. Även Carl-Gustaf Lindstedt och Keve Hjelm har gjort en Beckfilm var: Lindstedt medverkade i Mannen på taket från 1976 och Hjelm i Roseanna från 1967.

* Även tre utländska Beckfilmer har gjorts. 1973 kom amerikanska The Laughing Policeman med Walther Matthau i huvudrollen (Martin Beck kallades där för Jake Martin och handlingen utspelades i San Francisco). 1980 spelade Derek Jacobi huvudrollen i Der Mann der sich in Luft auflöste (Mannen som gick upp i rök), vilket var en svensk-tysk-ungersk samproduktion. 1993 spelade Jan Decler rollen i den holländsk-belgiska De gesloten kamer (Det slutna rummet).

* De sex Beckfilmerna som gjordes med Gösta Ekman 1993-94 var svensk-tyska samproduktioner, vilket förklarar varför man var tvungen att stoppa in tyska skådespelare i dem.

* De "nya" Beckfilmerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt har originalmanus av Rolf och Cilla Börjlind och baseras inte på romanerna.

* Beck - Hämndens pris kritiserades för att den innehåller händelser som påminner om polismorden i Malexander. Rolf Börjlind har svarat att det beror på att utkastet till filmen låg klart redan 1997, två år innan Malexander.

* Maj Sjöwall har i en intervju sagt att den skådespelare som mest motsvarade hennes och Per Wahlöös idé om Martin Beck var Carl-Gustaf Lindstedt.

* Somliga kritiserade Sjöwall och Wahlöö för att ha låtit sig inspireras lite väl mycket av Ed McBains kriminalromaner. Maj Sjöwall säger fortfarande att hon och Wahlöö inte hade läst McBain.

* Martin Beck har fått ge namn åt ett pris, The Martin Beck Award, som varje år delas ut av Svenska Deckarakademien till årets bästa översatta kriminalroman.

* Peter Habers första Beckfilm blev 1997 års sjunde mest sedda svenska film på bio med nästan 149.000 besökare.