Uppfinnarna

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Uppfinnarna

Patent- och registreringsverket

Så kontaktar du PRV - Patent- och registreringsverket.

Så kontaktar du PRV - Patent- och registreringsverket.

Patent- och registreringsverket (PRV) håller extraöppet i sin kundtjänst 22 november mellan 20-22 för att svara på frågor om immaterialrätt.

Välkommen att ringa 08-782 28 00!

Presentation av juryn i Uppfinnarna

I programmet Uppfinnarna letar Martin Timell med hjälp av en expertjury efter Sveriges nästa stora innovation. Här får du lära känna juryn bättre.

I programmet Uppfinnarna letar Martin Timell med hjälp av en expertjury efter Sveriges nästa stora innovation. Här får du lära känna juryn bättre.

Marianne Larsson, 51 år, är innovationschef och affärsrådgivare på företaget Teknopol. Marianne är utbildad civilingenjör inom kemi och bioteknik och arbetade i 15 år med internationell affärsutveckling på TetraPak och AlfaLaval. Nu jobbar Marianne sedan 4,5 år tillbaka med affärsrådgivning (coachning) åt innovatörer, forskare och entreprenörer. Hon möter varje år hundratals idéer och har jobbat nära cirka 40 av dem i deras utveckling från idé till internationalisering, något som ligger henne varmt om hjärtat. Marianne är rådgivare till it-minister Anna-Karin Hatt. Hon har även varit jazzsångerska i Nisses Stuga som blev svenska mästare i gladjazz på 80-talet.

Anders Färdig, 60 år, är mannen som fört modern, svensk design ut i världen med sitt företag Design House Stockholm. Företaget grundandes 1992 men innan dess har Anders ägt stora varumärken som Höganäs, Duka och Boda Nova. Han har suttit i en jury ett flertal gånger, bland annat på skolorna Beckmans och Konstfack. Hans styrka är att se funktion, ta fram essensen i idéerna och hur det kan användas, samt hur de kan göra nytta i samhället.

Donnie S.C Lygonis, 44 år, jobbar som affärsutvecklingscoach på KTH Innovation. Han är en sann entreprenör och innovatör som hjälper forskare och studenter att kommersialisera sina patent och idéer, och utöver det är han själv upphovsman till en mängd innovationsprojekt. Har suttit som jurymedlem i Venture Cup och Ung Företagsamhet samt Finn upp, uppfinnartävlingen för barn. Donnie brinner för allt som handlar om idéer, koncept och nya sätt att göra gamla och nya saker.

Patrik Norqvist, 46 år, är lektor och fysiker på Umeå universitet. Patrik har medverkat i SVT-programmen Eftersnack, Plus och Sommarlovsprogrammet 2010 samt Filip och Fredriks program Boston Tea Party på Kanal 5. Han har skrivit flera böcker om fysik i vardagen och arbetar även som frågekonstruktör och domare i tävlingen Teknikåttan. År 2011 blev Patrik tilldelad Baltics samverkanspris för sin insats inom populärvetenskap. Motiveringen löd att han på ett underhållande sätt demonstrerar hur fascinerande och fantastisk den vetenskapliga kunskapen om världen är.

Detta är programmet Uppfinnarna

I den svenska myllan finns det många innovationer som ännu inte har sett dagens ljus. I TV4:s nya tävlingsprogram Uppfinnarna söker Martin Timell tillsammans...

I den svenska myllan finns det många innovationer som ännu inte har sett dagens ljus. I TV4:s nya tävlingsprogram Uppfinnarna söker Martin Timell tillsammans med en expertjury nya idéer över hela landet i jakten på Sveriges nästa stora uppfinning.

Även om Sverige är världsledande i antalet sökta patent är det inte lika många som får ut sina idéer på marknaden. Därför söker nu TV4 efter Sveriges bästa nya uppfinning i programmet Uppfinnarna som har premiär under hösten 2012. Oavsett om det rör sig om en rymdraket eller ett dörrstopp är allt och alla oavsett ålder välkomna. 

Den kompetenta expertjuryn består av Donnie SC Lygonis, affärsutvecklingscoach på KTH Innovation, Marianne Larsson, innovationschef på Teknopol och rådgivare till Sveriges IT-minister, Patrik Norqvist, lektor och fysiker vid Umeå universitet och Anders Färdig, VD för Design House Stockholm. Programledare är Martin Timell.