Nyhetstema

USA-valet

Här samlar vi all vår rapportering om Usa-valet.

Nu blir Antohny Fauci huvudperson i Bidens covid-19-team

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci säger att det är befriande att nu kunna fokusera på vetenskapen utan att behöva tänka på konsekvenserna. Joe Biden lovar krafttag mot pandemin, men säger också att arbetet kommer att ta tid och att ytterligare tusentals amerikaner troligtvis kommer att mista sina liv.

Marcus: Slut med gyttjebrottning och pajkastning i Vita huset

Marcus Oscarsson, politisk expert och Rolf Porseryd, utrikeskommentator TV4Nyheterna har valt varsin bit ur president Joe Bidens tal där vi kommer att få se en snar förändring både inom landet såväl som internationellt.

Anna Throne-Holst: ”Harris kommer att ha en väldigt framträdande roll”

Anna Throne-Holst, som har en bakgrund inom det demokratiska partiet och kandiderade till amerikanska kongressen vid valet 2016. Numera VD för den svensk-amerikanska handelskammaren i New York. Här ger hon tillsammans med Fredrik Reinfeldt en tydlig bild av hur blivande vicepresidenten Kamala Harris kommer jobb kommer att se ut.

Reinfeldt: ”Pandemin hans första och största problem”

Fredrik Reinfeldt, fd statsminister och Anna Throne-Holst, vd svensk-amerikanska handelskammaren New York har båda träffat Joe BIden vid ett par tillfällen här ger de sin bild av den blivande presidenten.

Trump har lämnat Vita huset - höll ett sista tal till sina fans

För sista gången har Donald Trump lämnat Vita huset i helikopter. Inför församlade anhängare höll han sedan ett sista avskedstal på flygbasen Joint Base Andrews. Innan han och hustrun Melania fortsatte till Florida med Air Force One. Se hela hans avskedstal här.

Borg: "Enorm militär närvaro i Washington"

Klockan 18.00 svensk tid kommer Joe Biden sväras in som president. FBI har varnat för attacker i samtliga delstater och säkerhetspådraget i huvudstaden är enorm.

Trump önskar Biden lycka till

På onsdagen svärs Joe Biden in som USA:s nye president och trots sitt motstånd mot att acceptera valresultatet önskar Donald Trump honom lycka till i sitt avskedstal. Men utan att nämna vid namn.

Rolf Porseryd sammanfattar Trumps fyra år vid makten

Donald Trump är nu inne på sitt sista dygn som president. Rolf Porseryd har tagit en titt tillbaka på hur hans presidentskap sett ut. Och hur det kommer att påverka kommande presidentens Joe Bidens tillvaro.

Carl Bildt om morgondagens maktskifte i USA

Det är nu bara en dag kvar tills Joe Biden och Kamala Harris tar över makten i USA. Inte ens efter terrorattackerna den 11 september 2001 har säkerhetspådraget i USA:s huvudstad varit så omfattande som nu och flera delar av staden är avspärrade - 25 000 soldater patrullerar gatorna. Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister ger sin syn på det politiska läget i landet.

Miljontals amerikaner tror på valfusk: "En väl förberedd lögn"

Trots att republikanerna och Trump förlorat såväl i senaten som presidentskapet matar Donald Trump befolkningen med lögnen att det är valfusk och miljontals amerikaner tror på honom. Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi förklarar hur det kan komma sig.

Oro inför maktöverlämnandet i USA i övermorgon

Det finns en oro inom militärledningen att trumpanhängare bland nationalgardisterna, som kallats till Washington, kan ställa till problem i samband med skiftet av president. Samtidigt väntas Trump benåda ett hundratal dömda personer.

Så ska Joe Biden ena ett polariserat land

På onsdag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Frågorna om vad som kommer att hända framöver i det polariserade landet är många - och med oss för att svara på några av dom är Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet.

Infiltratören om attacken mot Kapitolium ”Bred skara som inte håller med varandra – men har samma fiende”

20 000 personer från Nationalgardet kommer att bevaka Kapitolium när den nya presidenten svärs in på onsdag. Hotbilden har ökat, främst från grupper på högerkanten som hotar att ta till våld. Patrik Hermansson, researcher som länge bevakat de högerextrema våldsbejakande grupperingarna från insidan. Hermansson oroas över de olika grupperingarnas vilja att sammarbeta, trots att de rent idiologiskt inte har samma syn.

Han gick undercover bland högerextrema i USA: ”Vita män med varierande bakgrund ”

20 000 personer från Nationalgardet kommer att vakta Kapitolium när den nya presidenten ska sväras in på onsdag. Hotbilden har ökat, främst från grupper på högerkanten som hotar att ta till våld. Journalisten Patrik Hermansson har följt de högerextrema våldsbejakande grupperingarna från insidan. Här berättar han om nyckelpersonerna i den våldsamma rörelsen.

Washington D.C. töms på folk och fylls av poliser

Säkerheten i Washington D.C. är rigorös inför installationen av Joe Biden som USA:s president på onsdag. Under fredagen hölls ett säkerhetsmöte på högsta nivå för att stoppa eventuella våldsverkare.

Washington: "Aldrig sett så stort säkerhetspådrag tidigare"

Över 100 personer har gripits efter stormningen av Kapitolium och amerikansk polis letar nu efter personer som kan innebära ett säkerhetshot. Oron inför helgen är stor, och säkerhetspådraget likaså rapporterar Stefan Borg

Göran Greider om Trumpkaoset: ”Ett samhälle kan kantra snabbare än man tror”

Representanthuset röstade för att ställa Donald Trump inför riksrätt – för andra gången under sitt presidentskap.10 republikaner ställde sig på demokraternas sida och röstade för riksrättsåtalet, som alltså handlar om anstiftan till uppror i samband med den våldsamma stormningen av Kapitolium.
Sakine Madon, Göran Greider och Claes de Faire om oron i landet och om
frågan kring hur politiska inlägg ska hanteras av sociala medier-plattformarna som fått stor uppmärksamhet i veckan. De stora it-jättarna har agerat kraftigt efter tumultet och våldet i USA: Vi har sett Donald Trumps konton bli avstängda från b la Twitter och den alternativa plattformen Parler som stängts ner av Amazon.

Trumps mardrömsvecka: Riksrätt och företagsras

Rolf Porseryd om Trumpimperiet som håller på att implodera: ”Det ser oroande ut för Trump”.
– Hur många som helst som tar sina händer från Trump i företagsvärlden. Tydliga markeringar att man inte vill ha med Trump att göra.

Biden presenterade stort krispaket inatt – överskuggas av riksrättsåtalet mot Trump

Joe Biden har presenterat ett omfattande nytt stimulanspaket, på 1.900 miljarder dollar. Det ska innehålla nya utbetalningar på 1.400 dollar till de flesta amerikaner, 400 miljarder för vaccin och covid-tester och 350 miljarder i stöd till delstater och städer rapporterar Stefan Borg direkt från Washington, men tyvärr är det riksrättsåtalet som fortfarande stjäl uppmärksamheten.

26 000 medlemmar ur nationalgardet på plats i USA

I Washington DC i USA så stärks säkerheten inför installationen av den tillträdande presidenten Joe Biden på onsdag. Omkring 26.000 medlemmar i nationalgardet från samtliga femtio delstater är på plats i USA:s huvudstad som en förstärkning till polisen.

Oklart när Trump kan åtalas

Det är fortfarande oklart när riksrättsprocessen mot Donald Trump kan påbörjas, men en möjlighet är att senaten inleder sitt arbete strax efter presidentinstallationen på onsdag av Joe Biden.