Nyhetstema

USA-valet

Här samlar vi all vår rapportering om Usa-valet.

Trump: Kommer att lämna Vita huset

Så har Donald Trump sagt orden som hela världen har väntat på – han kommer att lämna över presidentskapet till Joe Biden. Men inte utan invändningar.

Trumps sista dagar som president: Twitter och golf

Donald Trump kommer kandidera om fyra år igen. Det tror många av hans medarbetare, menar Marcus Oscarsson. Men det finns en hel del som inte är lika glada i idén inte minst republikanska partiet. De menar att det krävs nya talanger som kan representera partiet, säger Oscarsson.

Maktöverlämningen till Biden är nu i gång

Maktöverlämningen till president Joe Biden är nu igång formellt. Biden kommer nu att få ta del av de dagliga uppdateringarna i underrättelsefrågor. Tomas Kvarnkullen rapporterar direkt från El Paso, Texas.

De intar toppositionerna i Bidens nya stab

När valmyndigheten nu har godkänt att den tillträdande Joe Biden ska tilldelas de pengar han behöver för att påbörja maktövertagandet börjar han också tillsätta flera toppositioner. Tomas Kvarnkullen, rapporterar direkt från El Paso i Texas.

Trump ger inte upp - ”Kommer fortsätta sin kamp”

Valmyndigheten i USA, GSA, har nu godkänt att den tillträdande presidenten Joe Biden tilldelas de pengar han behöver för att ta över makten efter USA-valet. Tomas Kvarnkullen rapporterar direkt från El Paso, Texas.

Nu tar Biden över makten - Trumps reaktion på beskedet

Joe Biden heter USA:s nästa president. Det står klart efter att valmyndigheten ger grönt ljus för maktövertaget. Biden har nu börjat utse kandidater till de olika poster han vill se i sin stab. Sittande presidenten som tidigare vägrat se sig själv besegrad börjar nu sakteligen ge upp ”Så nära vi kommer att Trump ser sig besegrad” säger Tomas Kvarnkullen efter presidentens senaste tweet.

Trump fortsätter sätta käppar i hjulen för Biden

Donald Trump biter sig fast i Vita huset och vägrar ge Joe Biden tillgång till viktig information för hantering av coronapandemin. Något som både republikaner och demokrater är överens om kan kosta ännu fler människoliv. Lisa Grenfors kommenterar läget i utrikeskollen

Trump lyckades inte övertala Michigan-ledare

USA:s avgående president fortsätter att möta motgångar i sitt försök att klamra sig fast vid makten. Under natten stod det klart att han inte heller lyckats övertala Michigans republikanska ledare att stötta honom.

Omvalet i Georgia: ”Hänger på att få väljarna att rösta på nytt”

I delstaten Georgia i USA stundar ett omval till den amerikanska senaten. Republikanerna borde ha bättre förutsättningar att vinna men Demokraterna är hoppfulla, säger Tomas Kvarnkullen, på plats i Atlanta. Nu gäller det för partierna att få sina väljare att rösta på nytt.

Alternativa sociala medier tar fart i USA efter valet

Alternativa sociala medier ökar kraftigt efter USA-valet och Trumpväljare väljer bort plattformar som Facebook och Twitter då de allt oftare flaggar eller censurerar inlägg som betraktas som missvisande. Utöver alternativa sociala medier ökar även nyhetssajter och tv-kanaler långt ut på högerkanten. Sebastian Bay, expert på desinformation vid Totaltförsvarets forskningsinstitut, FOI, förklarar vad som kännetecknar de alternativa plattformarna. Vår reporter Tomas Kvarnkullen är på plats i en av nyckelstaterna där resultatet blev extremt jämt, nämligen Georgia.

Begränsning vid begravningar väcker starka känslor: ”Coronapandemins tragedi”

Dagens Nyhetspanel med Hanne Kjöller, frilansjournalist och krönikör DN, Thomas Bodström, advokat & fd justitieminister och Per Schlingmann, författare sammanfattar veckans snackisar och de tar upp ämnena: Den knepiga maktöverlämningen i USA - Biden startar i uppförsbacke, Sveriges coronastrategi där allt fler skolor stänger för att stoppa smittspridningen, men kanske framförallt begränsningen vid begravningar som väcker starka känslor.
Hanne Kjöller, menar att vi måste bli bättre på att hantera döden. Vi ska ju alla dö någongång, säger Kjöller.

Georgias omräkning klar – "Det har förändrats lite"

Även om Joe Biden har blivit erkänd som USA:s näste president, pågår fortfarande dramatik när det kommer till senatplatser och omräkning av röster.
En delstat som räknat om 5 miljoner röster för hand är Georgia - som blev klart idag, berättar Thomas Kvarnkullen. Vår utrikeskommentator Rolf Porseryd analyserar läget och uppmärksammar även att Joe Biden fyller 78 år idag och blir därmed äldsta presidenten någonsin.

Här hånas Trumps advokat "Började rinna nån gegga längs Guilianis kinder"

Rudy Giuliani är Donald Trumps personlige advokat och den som håller i presidentens juridiska processer efter presidentvalet.
I dag höll han en presskonferens där han påstod att det förekommit valfusk i princip överallt. Framförallt i Michigan, Georgia och Pennsylvania. Men få lyssnade på vad han sa. Det som de flesta reagerade på var vad som rann längs advokatens kinder.

Joe Biden vinner Georgia – omräkningen av röster klar

Demokraternas Joe Biden bekräftas nu som segrare i nyckelstaten Georgia, där omräkningen av röster avslutades inatt. Men marginalen till Donald Trump blev bara drygt 12 000 röster. Detta samtidigt som Donald Trump vägra att erkänna sig besegrad.

Georgias röster räknade – unga svarta väljare bakom förändringen

Varenda röst har räknats för hand, men ingenting tyder på att Joe Bidens seger i delstaten Georgia rubbas. De nya siffrorna skiljer sig inte nämnvärt från de tidigare – trots det lär Trumps kampanj kräva ytterligare en omräkning.

Den tidigare republikanska delstaten har blivit demokratisk för första gången på 28 år. Och det är framförallt gruppen unga svarta väljare som bidragit till förändringen.

Sa emot Trump – fick sparken

USA:s president Donald Trump har sparkat Christopher Krebs, som är chef för IT-säkerheten vid USA:s departement för inrikes säkerhet. Orsaken är att Krebs tillbakavisat Trumps påståenden om valfusk.

Biden talade om USA:s ekonomiska utmaningar

Den blivande presidenten Joe Biden och blivande vice presidenten Kamala Harris höll i dag en pressträff om hur man ska få USA:s ekonomi på fötter igen i spåren av coronapandemins effekter.

”Han är USA:s mest älskade OCH hatade politiker”

TV4Nyheternas utrikeskommentator Lisa Grenfors går igenom veckans stora nyhetshändelser. Vi pratar om demonstrationen i Washington där Stefan Borg även finns på plats. Vi pratar också om våldsamma protester i Armenien och avslutar i Hongkong där regeringen avsatt fyra pro-demokratiska parlamentariker i oppositionen.

Trump erkände – och ångrade sig

Först i dag medgav president Donald Trump att tidigare vice presidenten Joe Biden faktiskt vann presidentvalet. Men det skedde i ett twitterflöde inbäddat i reservationer och omformuleringar.

Flera demonstranter gripna efter gatuslagsmål

I USA och Washington DC fortsatte demonstrationerna under kvällen. Det rapporteras om gatuslagsmål mellan anhängare till president Trump och motdemonstranter. TV4Nyheternas USA-korrespondent Stefan Borg kommenterar händelserna.

Trump-anhängare: "Tror den djupa staten försökt stjäla valet"

Tusentals anhängare till Donald Trump har samlats i Washington DC.
De vill visa sitt stöd för presidenten och hans vägran att erkänna sig besegrad i det amerikanska presidentvalet. Prognoser visar att rivalen Joe Biden vunnit med övertygande marginal. Men Trumps anhängare anklagar demokraterna för fusk.