Början på sidans innehåll
Nyhetstema

USA-valet

Här samlar vi all vår rapportering om Usa-valet.

Här samlar vi all vår rapportering om Usa-valet.

Joe Biden: ”Vapenvåldet är en pandemi”

2 min 34 sek

På torsdagskvällen svensk tid meddelade usa:s president Joe Biden att han administration kommer göra om landets vapenlagar. Presidenten menar att vapenvåldet i landet är en internationellt sett pinsam epidemi.

Expert: Polisen använde dödligt våld mot George Floyd

46 sek

Rättegången mot polisen Derek Chauvin som åtalats för att ha orsakat George Floyds död i USA fortsätter. Polisen som orsakade hans död använde "opåkallat och olämpligt våld" enligt en expert som vittnade under rättegången.

Uppgifter: Ryssland försökte påverka USA-valet

28 sek

Rysslands president Vladimir Putin försökte påverka det amerikanska presidentvalet till Joe Bidens nackdel, det uppger Wall Street Journal. Och skriver att Kreml spred vilseledande anklagelser mot Biden för att gynna Donald Trump.

Allt fler anser att han måste avgå

28 sek

Fler ledande demokrater anser att New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo måste avgå. Detta efter att flera kvinnor riktat anklagelser mot honom.

USA: Oavsett president – migranter släpps inte in

2 min 17 sek

Med en ny president i USA har hoppet tänts bland migranter om att ta sig in i landet. Men gränsen mellan USA och Mexiko är fortfarande i princip stängd och över hundratusen migranter stoppades bara under februari.

Pelosi: Nationalgardet kommer fortsätta bevaka kongressen

42 sek

Den redan så omfattande säkerhetsapparaten kring USA:s kongress i Washington skärptes ytterligare under torsdagsdygnet. Detta eftersom det förekommit hot i högerextrema kretsar om en ny attack liknande den som genomfördes den sjätte januari.

Och enligt representanthusets talman kommer Nationalgardet att fortsätta understödja den civila polisens bevakning:

Trump öppnar för comeback i nästa presidentval

7 min 18 sek

I sitt tal på den konservativa CPAC-konferensen öppnade den förre presidenten för att kandidera i nästa presidentval. Vår USA-korrespondent Stefan Borg rapporterar direkt från Orlando, och utrikeskommentator, Elisabet Frerot kommenterar i studion.

Marcus: Här är ett av de starkaste bevisen som kan fälla Trump

7 min 38 sek

Marcus Oscarsson har följt Demokratåklagarnas framställan i riksrätten mot USA:s förre president Donald Trump. Och bevis efter bevis har lagts fram. Han är ett hundra procent skyldig och bör dömas om senatorerna gör sitt jobb, säger Oscarsson. Republikanerna har kört i diket. Detta bör ses som en varningssignal till hela världen.

Här stormas Kapitolium - nya bilder visar kaoset

2 min 52 sek

Under riksrättsförhandlingarna i USA publicerades nya övervakningsfilmer från stormningen av Kapitolium. Demokraterna i senaten som agerar åklagare riktar nu in sig på att visa att Donald Trump istället för att försöka stoppa stormningen uppmuntrade till kaos.

Föll i tårar under riksrätten: ”Får inte bli vår framtid”

1 min 28 sek

Tårfyllda tal och patriotiska uppmananden under den första dagen för riksrätt mot USA:s före detta president Donald Trump. Starka känslor florerade när det var dags för båda sidor att inta rättegångspodiet.


Se några av rösterna i klippet ovan.

Därför är republikanen Marjorie Taylor Greene omdebatterad

1 min 35 sek

Marjorie Taylor Greene, nyvald republikan i representanthuset och en av Donald Trumps mer lojala anhängare, har bett sina partikollegor om ursäkt för sina kontroversiella uttalanden. Taylor Greene är en kontroversiell politiker som bland annat talat sig varm för den konspiratoriska rörelsen Qanon.

President Biden stoppar nya oljerättigheter

33 sek

Flera presidentordrar om klimat- och miljöfrågor har skrivits under av USA:s president Joe Biden. Han beordrar att nya olje- och gasutvinningsrättigheter på federala landområden stoppas. Han minskar bidrag till bolag som bedriver handel med fossila bränslen.

Nu blir Antohny Fauci huvudperson i Bidens covid-19-team

4 min 24 sek

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci säger att det är befriande att nu kunna fokusera på vetenskapen utan att behöva tänka på konsekvenserna. Joe Biden lovar krafttag mot pandemin, men säger också att arbetet kommer att ta tid och att ytterligare tusentals amerikaner troligtvis kommer att mista sina liv.

Anna Throne-Holst: ”Harris kommer att ha en väldigt framträdande roll”

5 min 36 sek

Anna Throne-Holst, som har en bakgrund inom det demokratiska partiet och kandiderade till amerikanska kongressen vid valet 2016. Numera VD för den svensk-amerikanska handelskammaren i New York. Här ger hon tillsammans med Fredrik Reinfeldt en tydlig bild av hur blivande vicepresidenten Kamala Harris kommer jobb kommer att se ut.

Trump har lämnat Vita huset - höll ett sista tal till sina fans

9 min 27 sek

För sista gången har Donald Trump lämnat Vita huset i helikopter. Inför församlade anhängare höll han sedan ett sista avskedstal på flygbasen Joint Base Andrews. Innan han och hustrun Melania fortsatte till Florida med Air Force One. Se hela hans avskedstal här.

Borg: "Enorm militär närvaro i Washington"

3 min 59 sek

Klockan 18.00 svensk tid kommer Joe Biden sväras in som president. FBI har varnat för attacker i samtliga delstater och säkerhetspådraget i huvudstaden är enorm.

Trump önskar Biden lycka till

2 min 21 sek

På onsdagen svärs Joe Biden in som USA:s nye president och trots sitt motstånd mot att acceptera valresultatet önskar Donald Trump honom lycka till i sitt avskedstal. Men utan att nämna vid namn.

Rolf Porseryd sammanfattar Trumps fyra år vid makten

7 min 37 sek

Donald Trump är nu inne på sitt sista dygn som president. Rolf Porseryd har tagit en titt tillbaka på hur hans presidentskap sett ut. Och hur det kommer att påverka kommande presidentens Joe Bidens tillvaro.

Carl Bildt om morgondagens maktskifte i USA

8 min 41 sek

Det är nu bara en dag kvar tills Joe Biden och Kamala Harris tar över makten i USA. Inte ens efter terrorattackerna den 11 september 2001 har säkerhetspådraget i USA:s huvudstad varit så omfattande som nu och flera delar av staden är avspärrade - 25 000 soldater patrullerar gatorna. Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister ger sin syn på det politiska läget i landet.

Miljontals amerikaner tror på valfusk: "En väl förberedd lögn"

5 min 19 sek

Trots att republikanerna och Trump förlorat såväl i senaten som presidentskapet matar Donald Trump befolkningen med lögnen att det är valfusk och miljontals amerikaner tror på honom. Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi förklarar hur det kan komma sig.