Efter många, långa månader av väntan är det äntligen dags - i kväll har X Factor - en av TV4:s största satsningar någonsin - premiär. X Factor har redan blivit ett program att räkna med ute i världen och kan ta äran för att ha vaskat fram artister som Leona Lewis och band som One direction. I den svenska versionen så kommer talangerna att bedömas av en stjärnjury som består av Marie Serneholt, Ison Glasgow, Orup och Andreas Carlsson. Tillsammans ska de med hjälp av tittarna ta fram Sveriges nya stjärnskott, artisten eller bandet som har "det".

Andreas Carlsson, som tidigare suttit i juryn till Idol, berättar om vad som är nytt med X Factor:

 - Skillnaden är att när talangerna kommer in så står de redan inför en publik. Man får en mikrofon, får sjunga på riktigt och vi i juryn blir mentorer som hjälper talangerna att bli bättre. Dessutom ligger programmet mer i paritet till hur branschen ser ut. Man kliver in i musikbranschen när man är med i X Factor och vi hjälper dem att bli bättre artister redan från början. Det här är Idol på steroider!

Marie Serneholt, som själv slog igenom som femtonåring i A-teens, kan verkligen relatera till vad de sökande utsätter sig för.

 - De är jättemodiga som ställer sig upp på den stora scenen och uppträder direkt! Jag kommer att försöka coacha alla på olika sätt då de alla är individer, men några små saker har man väl fått med sig genom sina femton år i branschen.

Ison Glasgow, hiphopartisten i duon Ison & Fille, tar steget in på den riktigt kommersiella scenen i och med juryuppdraget för X Factor.

 - Jag fastnade för att formatet riktade sig till en bredare publik. Alla andra musikprogram var så smala och man visste vem som skulle gå vidare redan från början. X Factor är nytt och fräscht och man är med och hjälper deltagarna på ett helt annat sätt. Om de gör dåliga uppträdanden så faller det på mig, snarare än att man - som i andra program - bara slussar ut dem för tidigt.

Hör coacherna berätta mer om vad vi har att vänta och se exklusiva klipp ur premiäravsnittet i klippet!

MER X FACTOR:

One directions hälsning till de svenska fansen

Förhandstitt: Kristin Amparo

Förhandstitt: Oscar Zia

Vem har X Factorn? Simon Cowell berättar