David Hellenius har program som Idol, Let’s Dance och Hey Baberiba på CV:et. Nu kan han lägga till det internationella succéformatet X factor till listan.

- Jag behövde inte fundera länge när jag fick frågan, det känns grymt kul och det kommer bli en otroligt spännande höst, säger David Hellenius.

X factor är ett av världens största programformat och har skapat tittarsuccé i land efter land. Programmet hade premiär i Storbritannien redan 2004 och är där det mest sedda programmet de senaste 7 åren. Det har sedan dess sänts i 29 länder, bland annat USA, Australien, Frankrike, Tyskland och Danmark. Världsartister som Leona Lewis och Shayne Ward har fått sitt genombrott i X factor.

- Vi kände tidigt att David var rätt man för vår storsatsning i höst och vi är både stolta och glada att det är just han som ska leda programmet, säger Fredrik Arefalk.
Det här är X factor:
X factor är en världskänd musiktävling som är öppen för alla över 14 år, soloartister eller grupper. Av hundratals sökande ska juryn sålla fram tolv akter som sedan ska tävla om vinnarplatsen. Juryn letar efter en artist eller grupp som har ”Det”, X-faktorn.

De olika stegen:
1. Audition
X factor kommer att leta förmågor över hela landet och ha öppna auditions i Stockholm, Göteborg och Malmö. Audition sker på arenor inför både publik och X Factorjuryn. De som får ett ja från tre av de fyra jurymedlemmarna går vidare till nästa steg.

2. Bootcamp
De som går vidare från auditionturnén hamnar på bootcamp. Artisterna får coachning och sätts på prov i både sång och dans för att sedan återigen ge en audition så att jurymedlemmarna kan välja vilka de vill ta vidare till nästa steg. På bootcamp delas artisterna in i fyra kategorier: killar, tjejer, över 30 och grupper. Varje jurymedlem är sedan ansvarig för en kategori. Endast 24 akter totalt som går vidare till nästa steg.

3. Judges houses
Nu börjar det bli allvar och varje jurymedlem tar hem artisterna i sin kategori till en utvald plats för att ge dem intensiv coachning inför deras sista audition. Denna sista uppsjungningen
sker inför enbart en jurymedlem och en gästexpert och här avgörs vilka som tar en plats bland de tolv finalisterna.

4. Livesändning
Det är nu tävlingen börjar på allvar. Varje vecka tävlar artisterna om tittarnas röster i en livesänd konsert för att få stanna kvar. Av de tolv finalisterna är det slutligen bara en vinnare kvar som tar hem det åtråvärda priset.