X Factor är en världskänd musiktävling som är öppen för alla över 14 år, soloartister eller grupper. Av hundratals sökande ska juryn sålla fram 12 akter som sedan ska tävla om vinsten. Juryn letar efter en artist eller grupp som har "det", som har X-faktorn.

De olika stegen

1. Audition
För att vara med i X Factor behöver man komma på audition och den har två steg. På första audition sjunger man inför personer från tv-produktionen och representanter från skivbolaget Sony Music.

Om du går vidare därifrån är du med i urvalet om att få komma till nästa steg. Du blir kontaktad av X Factor om du går vidare, och då får du komma på en andra audition där du får uppträda inför publik och svenska X Factor-juryn, bestående av Orup, Marie Serneholt, Ison Glasgow och Andreas Carlsson.

2. Bootcamp
De som går vidare från auditionturnén hamnar på bootcamp. I två dagar coachas artisterna och sätts på prov i både sång och dans, för att sedan återigen uppträda på en audition där jurymedlemmarna väljer vilka de vill ta vidare till nästa steg. På bootcamp delas artisterna in i fyra kategorier (killar, tjejer, över 25 år och grupper) och varje jurymedlem är sedan ansvarig för en kategori. Det är endast 24 akter totalt som går vidare till nästa steg.

3. Judges’ houses
Nu börjar det bli allvar och varje jurymedlem tar med artisterna i "sin" kategori till en utvald plats för att coacha dem intensivt inför sista audition. Denna sista intima audition sker inför enbart en jurymedlem och en gästexpert, och här avgörs vilka som tar en plats bland de tolv finalisterna.

4. Livesändning
Det är nu tävlingen börjar på riktigt. Varje vecka tävlar artisterna om tittarnas röster i en livesänd konsert där målet är att få stanna i tävlingen. Av de tolv finalisterna är det slutligen bara en vinnare kvar som tar hem det åtråvärda priset.

Den svenska juryn består 2012 av Marie Serneholt, Orup, Andreas Carlsson och Ison.

Här lär du känna dem bättre

Till sin hjälp tar juryn även gästdomare

Här hittar du listan över gästdomare