Hur söker jag till X factor?
Du fyller i anmälningsformuläret och sedan är du välkommen till våra auditions i Göteborg (17 feb), Malmö (28 feb) eller Stockholm (4 mars).

Jag glömde skriva ut blanketterna man måste ha med sig till audition. Kan jag hitta dem någonstans igen?
Du hittar blanketterna under länkarna här intill. Är du under 18 år är det av yttersta vikt att du skriver ut och skriver på dessa papper tillsammans med målsman. Har du inte målsmans underskrift på Ansökningsvillkoren kommer du inte att få genomföra din audition.

Vad ska jag göra med blanketterna?
Ta med dig båda blanketterna (Ansökningsvillkor och Utdrag ur belastningsregistret, se länkarna till höger) underskrivna till din audition. Du behöver inte skicka in några blanketter, vi samlar in dem på plats.

Hur går audition till?
För att vara med i X factor behöver man komma på audition och den har två steg. Första audition sjunger man inför personer från tv-produktionen och representanter från skivbolaget Sony Music. Detta sker 17 februari (Göteborg - Scandinavium), den 28 februari (Malmö – Malmö Arena) och 4 mars (Stockholm – Hovet).
Om du går vidare från din audition är du med i urvalet om att få komma till nästa steg. Du blir kontaktad av X factor om du går vidare, och då får du i slutet av mars eller början av av april komma på en andra audition där du får uppträda inför publik och vår X factor-jury.

Jag är under 18 år, vad gäller för mig?
Om du är under 18 år måste du ha skrivit ut Ansökningsvillkoren och fått denna blankett underskriven av målsman. Har du inte det kommer vi inte att låta dig söka till X factor.
Du ska också ha med dig blanketten om begäran av utdrag ur belastningsregistret påskrivet (se länkar till höger).

Får man sjunga a capella eller ska man ha med sig ett backtrack?
Vi uppmanar alla till att ha med sig ett backtrack/bakgrundsmusik till den låten du vill sjunga. Förbered två låtar (en vers och en refräng på varje låt) och ta med dig en CD med endast dessa två låtar på. Vi accepterar också att du har med dig låtarna som en mp3-fil på din mp3-spelare/telefon.

Får man ha med sig ett instrument på audition?

Nej, vi tillåter inga instrument på audition.

Jag fyller 14 år i sommar, kan jag söka?
Du måste ha fyllt 14 år dagen du gör din audition.

Varför måste jag fylla i en anmälan om utdrag ur belastningsregistret?
När man gör ett tv-program måste alla som medverkar uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret. Detta är obligatoriskt för alla tv-produktioner. Skulle man ha något i belastningsregistret behöver det inte betyda att man inte kan medverka, det avgörs från fall till fall. Du fyller bara i blanketten (se länk till höger) och tar med den till oss, du ska inte skicka in den till Rikspolisstyrelsen. Det kommer vi att göra i det fall du går vidare i tävlingen.

Får man ha med sig en vän eller sin familj på audition?
Ju mer stöd desto lättare kommer din dag att kännas. Din familj och dina vänner är hjärtlig välkomna att vara med dig under hela auditiondagen! Vi släpper endast in anhöriga i samband med din egen registrering – så dina anhöriga kan alltså inte komma i efterhand. Ingen anhörig får följa med in i auditionrummet, under den tiden får de vänta på dig i väntrummet.

Ska man sjunga en eller två låtar?
Vi vill att du förbereder dig för två låtar (en vers och en refräng på varje låt), och ta med dig en CD med endast dessa två låtar på. Vi accepterar också att du har med dig låtarna som en mp3-fil på din mp3-spelare/telefon.

Får man ha egenproducerade backtracks?
Ja, men tänk på att om du går vidare till audition inför publik och jury så behövs rättigheter för att få spela upp egenproducerat. Dessa rättigheter måste du själv ha clearat i god tid innan.

Sjunger man i mikrofon?
På den första delen av audition, när du träffar representanter från tv-programmet och Sony Music så sjunger du inte i mikrofon till ditt backtrack. Om du däremot går vidare och får uppträda inför juryn och publiken så är det mikrofon och backtrack som gäller.

Måste jag sjunga samma låt på första delen av audition som när jag träffar juryn och publiken?
Ja, du ska sjunga samma låt om du går vidare till nästa steg och får träffa juryn.